Ptysie z polewą

Kuszący deser!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ptysie z polewą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200 ml wody
  • 8 dag masła
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki
  • 6 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • polewa czekoladowa
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić ptysie z polewą!

  1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
  2. Mieszając, wsyp przesianą mąkę, zestaw z ognia wymieszaj.
  3. Garnek ponownie postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  4. Zestaw je z ognia, przestudź.
  5. Do ciepłego ciasta wbijaj kolejno jajka i ucieraj, aby powstało jednolite ciasto.
  6. Na koniec wsyp proszek do pieczenia.  
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni C.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Łyżką kładź kuliste porcje ciasta, zachowując między nimi odległość.
  10. Ciastka piecz 10-15 minut.
  11. Potem obniż temperaturę do 200 stopni C i piecz je jeszcze mniej więcej 10 minut. Wystudź.
  12. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym i pudrem.
  13. Kremem napełnij szpryckę.
  14. W każdym ptysiu zrób  mały otworek i wciśnij przez niego krem.
  15. Ciastka ułóż na talerzu, udekoruj polewą.

Zobacz więcej apetycznych pomysłów:

Jak zrobić galaretki w paski?
Domowe drożdżówki
Rolada waflowa z bananem
Jak zrobić tort czekoladowy?
Kulki Rafaello
Rożki z ciasta francuskiego z serem

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: ptyśptysiedeserydeser
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)