Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kwadratowe wafle tortowe
- opakowanie (140 g) podłużnych biszkoptów
- opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
- 4 banany (możliwie proste)
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na roladę waflową z bananem!
- W rondlu zagotuj pół szklanki wody i roztop w niej masło i cukier.
- Galaretkę rozpuść w niepełnej szklance wrzątku.
- Biszkopty pokrusz.
- Do rozpuszczonego masła wlej galaretkę (nie studź) i pokruszone biszkopty. Wymieszaj.
- Rozłóż wafle na folii aluminiowej, posmaruj gorącą masą. Poczekaj, aż wafle zmiękną.
- Obrane banany skrop sokiem z cytryny, ułóż na brzegu posmarowanego masą wafla i zroluj.
- Owiń w folię aluminiową i schłodź w lodówce.
- Pokrój ostrym nożem.