Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 250 ml mleka
- 2 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 dag masła
Na wierzch:
- jajko
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domowe drożdżówki!
- Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki letniego mleka.
- Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól, rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko i masło.
- Wszystko razem wymieszaj, najpierw mikserem, a następnie dłońmi.
- Wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
- Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i utwórz z niego dość gruby wałek.
- Następnie pokrój na podłużne paluchy.
- Bułeczki ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko natnij przez środek i odstaw na 20 minut.
- Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
- Piecz 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Drożdżówki doskonale smakują jeszcze ciepłe, wyjęte z piekarnika.