Domowe drożdżówki - przepis składniki i przygotowanie

Pyszne bułeczki śniadaniowe!
/ 02.02.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Domowe drożdżówki - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 dag masła

Na wierzch:

  • jajko
  • gruby cukier do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na domowe drożdżówki!

  1. Drożdże rozpuść w 1/2 szklanki letniego mleka.
  2. Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
  3. W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, sól, rozpuszczone drożdże, pozostałe mleko i masło.
  4. Wszystko razem wymieszaj, najpierw mikserem, a następnie dłońmi.
  5. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk.
  6. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  7. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć go powtórnie i utwórz z niego dość gruby wałek.
  8. Następnie pokrój na podłużne paluchy.
  9. Bułeczki ułóż na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, każdą lekko natnij przez środek i odstaw na 20 minut.
  10. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp grubym cukrem.
  11. Piecz 10-15 minut w temperaturze 200 stopni C.
  12. Drożdżówki doskonale smakują jeszcze ciepłe, wyjęte z piekarnika.

Zobacz więcej apetycznych pomysłów:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA