Muffiny marchewkowe

Pomysł na nietypowy deser!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Muffiny marchewkowe
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 3-4 spore marchewki
Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 dag posiekanych pistacji
  • 3 łyżki wody
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na muffiny marchewkowe!

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  3. Masło rozpuść w rondelku. 
  4. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzonym masłem i startą marchewką.
  5. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przełóż do formy muffinkowej, wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w temperaturze 180 stopni C około 25 minut.
  7. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź.
  8. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier.
  9. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp posiekanymi pistacjami.

Zobacz inne pomysły na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)