Jakie produkty warto jeść w diecie na cholesterol? 4 najważniejsze!

Kobieta trzyma w ręku jabłko. Dieta na cholesterol fot. Adobe Stock
Wszyscy się go obawiają, bo zapycha naczynia krwionośne i zagraża sercu. Na szczęście można go trzymać w ryzach. Oto dietetyczni pogromcy cholesterolu! Wprowadź je do diety obniżającej cholesterol!
Agata Bernaciak / 18.01.2019 12:42
Kobieta trzyma w ręku jabłko. Dieta na cholesterol fot. Adobe Stock

W naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między dobrym a złym cholesterolem. Stawką jest twoje zdrowie. Jeśli chcesz je zachować, warto ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i dołączyć 4 antycholesterolowe produkty. To naprawdę proste!

4 najważniejsze produkty w diecie na cholesterol

1. Jabłko

Jednym z najskuteczniejszych pogromców cholesterolu jest błonnik pokarmowy, zwłaszcza ten pochodzący z jabłek. Działa jak szczotka, która wymiata z organizmu tłuszcze, zmniejszając tym samym przyswajanie cholesterolu. Błonnik znajdziesz też w porzeczkach, jagodach, borówkach, marchewce i pietruszce. Jego doskonałym źródłem są również otręby owsiane.

Nasza rada: Powinnaś dostarczyć organizmowi co najmniej 30–40 g błonnika dziennie, czyli zjeść np. dwie kromki chleba razowego, dwa średnie jabłka, pomarańczę, trzy ziemniaki, 100 g kapusty pekińskiej i trzy łyżki fasolki szparagowej. Do każdego posiłku dodawaj łyżkę otrębów owsianych.

2. Ryby morskie

Nienasycone tłuszcze omega-3 obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi, a podwyższają ilość tego dobrego. Najbogatszym źródłem cennych tłuszczów są ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Tłuszcze omega-3 znajdziesz także w oleju lnianym i rzepakowym (z pierwszego tłoczenia), kiełkach zbóż i orzechach.

Nasza rada: Dwa, trzy razy w tygodniu zjedz porcję (100 g) ryb morskich. Używaj olejów roślinnych (najlepiej z pierwszego tłoczenia). Dodawaj dwie łyżki dziennie do sałatek i surówek.

3. Sok z aronii

Sok z aronii jest doskonałym źródłem antyoksydantów. Te zaś zapobiegają odkładaniu cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Podobne działanie mają witamina C i E – znajdziesz je w sałacie, kapuście, soi, ziarnach zbóż, zielonej herbacie, kakao, czerwonym winie oraz grejpfrutach.

Nasza rada: Codziennie wypij 2–3 szklanki zielonej herbaty, szklankę soku aronii lub grejpfrutów, a od czasu do czasu lampkę czerwonego wytrawnego wina.

4. Czosnek

Allicyna to substancja czynna zawarta w czosnku. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu o ok. 10%, obniża też ciśnienie.

Nasza rada: Jedz ząbek czosnku dziennie. Drobno go posiekaj, dodaj do sosu winegret lub zjedz z kromką razowca.

artykuł napisany na podstawie artykułu Agnieszki Leciejewskiej opublikowanego w dwutygodniku "Przyjaciółka"

Sprawdź, jak skutecznie obniżyć cholesterol:
Tygodniowy jadłospis na obniżenie poziomu cholesterolu! Zastosuj go i trwale obniż cholesterol!
Jakie są normy na cholesterol we krwi?
Czy serce lubi tłuszcze? O dobrym i złym cholesterolu opowiada prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz

Redakcja poleca

REKLAMA