Chleb gryczany - prosty przepis na zdrowe pieczywo

Chleb gryczany ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Do tego zachowuje świeżość do 10 dni. Przygotujesz go w niecałe 60 minut!
/ 06.04.2020 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Chleb gryczany - prosty przepis na zdrowe pieczywo fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 150 ml mleka,
  • 15 g drożdży,
  • 4 łyżki sezamu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • jajko do posmarowania.
Przygotowanie:

Chleb gryczany z dodatkiem siemienia lnianego to zdrowszy zamiennik białego pieczywa.

Ten z naszego przepisu powstaje z mąki gryczanej i mąki pszennej, ale jeśli zależy ci na bezglutenowym chlebie gryczanym wystarczy, że upieczesz go wyłącznie z kaszy gryczanej.

  1. Drożdże rozpuść w mleku i odstaw na kilka minut.
  2. Siemię ​zalej niepełną szklanką gorącej wody i odstaw.
  3. Do miski miksera wsyp mąkę gryczaną i pszenną, sól oraz połowę sezamu.
  4. Dodaj siemię i drożdże.
  5. Wszystko wymieszaj mikserem.
  6. Ciasto na chleb gryczany przełóż do wyłożonej pergaminem foremki keksowej i odstaw przykryte ściereczką.
  7. Podrośnięte ciasto posm​aruj roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sezamu.
  8. Wstaw chleb gryczany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 40 minut.

Więcej przepisów na pieczywo:
Przepis na bułeczki tymiankowo-oliwkowe
Przepis na bułki z pieczarkami i mięsem
Przepis na chleb orkiszowy
Przepis na chleb żytni na zakwasie
Przepis na chleb dyniowy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA