Bułeczki tymiankowo-oliwkowe

Bułeczki tymiankowo-oliwkowe można posypać makiem lub pestkami dyni.

DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki tymiankowo-oliwkowe Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • szklanka letniej wody
  • słoik marynowanych czarnych oliwek bez pestek
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Mąkę i szczyptę soli przesiej do miski. W kopczyku z mąki zrób zagłębienie. W łyżeczce letniej wody rozpuść drożdże. Rozczyn wlej do mąki, oprósz z wierzchu łyżką mąki i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże wyrosną, dodaj tymianek, szczyptę pieprzu oraz pokrojone oliwki. Wyrób elastyczne ciasto, dodając pod koniec oliwę.
  2. Uformuj 16 bułeczek, z wierzchu natnij je lekko nożem. Ułóż w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch bułek wodą.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz 20–30 minut na złoty kolor.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)