Składniki:
- 40 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- szklanka letniej wody
- słoik marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- czubata łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę i szczyptę soli przesiej do miski. W kopczyku z mąki zrób zagłębienie. W łyżeczce letniej wody rozpuść drożdże. Rozczyn wlej do mąki, oprósz z wierzchu łyżką mąki i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże wyrosną, dodaj tymianek, szczyptę pieprzu oraz pokrojone oliwki. Wyrób elastyczne ciasto, dodając pod koniec oliwę.
- Uformuj 16 bułeczek, z wierzchu natnij je lekko nożem. Ułóż w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch bułek wodą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz 20–30 minut na złoty kolor.