chleb orkiszowy fot. Adobe Stock

Chleb orkiszowy - wartości odżywcze, właściwości, przepis

Chleb orkiszowy ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jest polecany osobom odchudzającym się, w profilaktyce miażdżycy, a także diabetykom.
Marta Kosakowska / 02.03.2020 14:36
chleb orkiszowy fot. Adobe Stock

Orkisz ma wiele wartościowych składników odżywczych, jest lekkostrawny oraz ma przyjemny smak. Przygotowuje się z niego mąkę orkiszową, a z niej m.in. chleb orkiszowy, który powinien stanowić podstawę zdrowej diety. Ze względu na dużą zawartość błonnika powinien znaleźć się w jadłospisie osób, które walczą z nadmiarem kilogramów. Dowiedz się, dlaczego jest lepszy niż biały chleb. Podajemy również sprawdzony i prosty przepis na chleb orkiszowy.

Spis treści:

  1. Przepis na domowy chleb orkiszowy
  2. Chleb orkiszowy - wartości odżywcze
  3. Chleb orkiszowy - właściwości

Przepis na domowy chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy można kupić w małych piekarniach i sklepach ze zdrową żywnością, jednak można go również upiec samemu. Oto sprawdzony, łatwy i szybki przepis, który uda się każdemu.

Potrzebne składniki (na 1 bochenek):

  • 400 g mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 7 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane lub inne ziarenka do posypania (opcjonalnie),
  • masło (do wysmarowania keksówki).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn ze świeżych drożdży.
  2. Następnie wymieszają mąkę orkiszową z solą, a w środku zrób dołek. Dodaj rozczyn, oliwę, wodę i miód. Dobrze wyrób ciasto rękami, możesz również użyć miksera.
  3. W międzyczasie wysmaruj wnętrze keksówki masłem, a następnie obsyp mąką.
  4. Wypełnij ją do połowy ciastem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po około 1-1,5 godziny powinno podwoić swoją objętość.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym to temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 50 minut, aż chleb się zarumieni.
  6. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i pozostaw na kratce do wystudzenia.

Chleb orkiszowy - wartości odżywcze

Chleb orkiszowy zawiera szereg cennych wartości odżywczych, które mają korzystny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Wśród nich są m.in.:

  • białko,
  • błonnik,
  • witaminy A, z grupy B, D i E,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fitosterole,
  • tryptofan (aminokwas).

Kaloryczność chleba orkiszowego - 100 g to 244 kcal. Uwaga! Orkisz należy do tej samej grupy, co pszenica. Chleb orkiszowy zawiera gluten, zatem nie jest wskazany dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Chleb orkiszowy - właściwości

Chleb orkiszowy jest zalecanym osobom odchudzającym się. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (około 5 g w 100 g) po zjedzeniu dłużej utrzymuje się uczucie sytości, co pozwala uniknąć chęci ciągłego podjadania. Ponadto usprawni proces trawienia, dzięki poprawie perystaltyki jelit.

Chleb orkiszowy powinien jest zalecany w przypadku:

  • Chorób układu krążenia oraz w ich profilaktyce. Chleb orkiszowy jest zalecany przy miażdżycy, ponieważ korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi (zobacz: Jak przeciwdziałać miażdżycy - 10 najlepszych porad).
  • Diabetyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.
  • Rekonwalescentów, osób potrzebujących wzmocnienia i regeneracji, z osłabianą odpornością organizmu oraz odczuwających spadek energii.
  • Osób, które się odchudzają, prowadzą aktywny tryb życia, ćwiczących (białko odbudowuje mięśnie) oraz dbają o zdrową dietę.

Więcej o orkiszu:
Orkisz - co to jest? Właściwości i wartość odżywcza orkiszu
Odkryj zalety orkiszu