Bułeczki z mięsem i pieczarkami

Smaczna i sycąca przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Bułeczki z mięsem i pieczarkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Farsz:
  • duże udko z kurczaka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 małych pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu lub tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Cia­sto:
  • duży ziemniak
  • 2,5 dag drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Omlet z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na bułeczki z pieczarkami i mięsem!

  1. Udko ugotuj w wodzie z listkiem laurowym i zielem.
  2. Oddziel mięso od kości i drobno pokrój.
  3. Posiekane pieczarki usmaż na oleju, dodaj mięso, rozmaryn, natkę.
  4. Farsz dopraw solą i pieprzem, ostudź.
  5. Ziemniaka ugotuj, dobrze odparuj.
  6. Gorącego ziemniaka rozgnieć widelcem, lekko przestudź, wymieszaj z drożdżami, wodą, solą, cukrem.
  7. Dodaj mąkę, wyrób ciasto, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Ciasto podziel na 10 części.
  9. Uformuj placuszki i nadziej je farszem i sklej brzegi, tworząc paluchy.
  10. Ułóż na blaszce, przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  11. Posmaruj jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
  12. Piecz ok. 30 min w 200°C.

Sprawdź inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)