Chleb dyniowy

Chleb z dyni to pomysł na zdrowe, domowe pieczywo. Zobaczcie, jak przygotować i upiec chleb dyniowy w domu!
/ 10.10.2013 09:11

Chleb z dyni to pomysł na zdrowe, domowe pieczywo. Zobaczcie, jak przygotować i upiec chleb dyniowy w domu! Chleb to podstawowy składnik naszej diety. Wybieramy zazwyczaj pieczywo pszenne lub żytnie, pora zatem wypróbować chleb z dyni, zwłaszcza że sezon na dynię w pełni!

Z dyni można przygotować ciasta, zupy, sałatki, surówki, a także smakowity chleb, czy śniadaniowe bułki. Pieczywo dyniowe jest bardzo smaczne, delikatne, o pięknym intensywnym kolorze. I zdrowe, bowiem dynia zawiera dużo witaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i magnez. Podnosi odporność organizmu, poprawia wygląd i elastyczność skóry. Poza tym bogata jest w błonnik i lekkostrawna.

Chleb dyniowy

fot. Fotolia

Chleb z dyni to obowiązkowa potrawa halloweenowa. Wypróbujcie zatem koniecznie nasze przepisy na dyniowe pieczywo, a z wydrążonej dyni zróbcie lampion halloweenowy. Wytnijcie straszne oczy, nos i usta, umieśćcie świeczkę w środku i ustawcie w oknie lub przed domem, żeby chroniła przed złymi mocami.

Chleb dyniowy:

Składniki:

  • miąższ bez pestek z małej dyni
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka brązowego cukru + łyżeczka białego
  • 1 łyżeczka soli
  • białko

Sposób przygotowania dyniowego chleba:

Miąższ z dyni dokładnie zmiksować blenderem. Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę białego cukru i łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać, dodać resztę cukru,sól, dynię i drożdże. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 15 minut. Jeżeli ciasto nadal klei się do dłoni, dosypać mąki. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze przez chwilę, następnie przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posmarować białkiem.

Bułeczki dyniowe

Z tych samych składników możemy również przyrządzić bułeczki dyniowe. W momencie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach.

Chleb dyniowy

fot. Fotolia

Bułeczki dyniowe wspaniale smakują zarówno jako kanapka z przeróżnymi dodatkami, ale również jako sucha przekąska.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/17.10.2015 00:37
Bo pewnie ktoś dał za dużo mąki, albo dyni. A dyni daje się tyle ile wielkosc jajka-> bo dynia doskonale zastepuje jajko..:)
/20.05.2014 16:32
ja tu widze zakalec, czy zawsze tak wychodzi?
/22.01.2014 15:48
raczej zakalec dyniowy