Chleb z dyni to pomysł na zdrowe, domowe pieczywo. Zobaczcie, jak przygotować i upiec chleb dyniowy w domu! Chleb to podstawowy składnik naszej diety. Wybieramy zazwyczaj pieczywo pszenne lub żytnie, pora zatem wypróbować chleb z dyni, zwłaszcza że sezon na dynię w pełni!
Z dyni można przygotować ciasta, zupy, sałatki, surówki, a także smakowity chleb, czy śniadaniowe bułki. Pieczywo dyniowe jest bardzo smaczne, delikatne, o pięknym intensywnym kolorze. I zdrowe, bowiem dynia zawiera dużo witaminy A, witaminę C i witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i magnez. Podnosi odporność organizmu, poprawia wygląd i elastyczność skóry. Poza tym bogata jest w błonnik i lekkostrawna.
fot. Fotolia
Chleb z dyni to obowiązkowa potrawa halloweenowa. Wypróbujcie zatem koniecznie nasze przepisy na dyniowe pieczywo, a z wydrążonej dyni zróbcie lampion halloweenowy. Wytnijcie straszne oczy, nos i usta, umieśćcie świeczkę w środku i ustawcie w oknie lub przed domem, żeby chroniła przed złymi mocami.
Chleb dyniowy:
Składniki:
- miąższ bez pestek z małej dyni
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru + łyżeczka białego
- 1 łyżeczka soli
- białko
Sposób przygotowania dyniowego chleba:
Miąższ z dyni dokładnie zmiksować blenderem. Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę białego cukru i łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać resztę cukru,sól, dynię i drożdże. Wyrabiać ciasto przez co najmniej 15 minut. Jeżeli ciasto nadal klei się do dłoni, dosypać mąki. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze przez chwilę, następnie przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posmarować białkiem.
Bułeczki dyniowe
Z tych samych składników możemy również przyrządzić bułeczki dyniowe. W momencie, gdy ciasto wyrośnie, formujemy bułeczki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach.
fot. Fotolia
Bułeczki dyniowe wspaniale smakują zarówno jako kanapka z przeróżnymi dodatkami, ale również jako sucha przekąska.