Carpaccio z łososia

Carpaccio smakuje najlepiej ze świeżą bagietką i zieloną sałatą!

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 20 min

Składniki na 6 porcji carpaccio z łososia:

  • 50 dag świeżego filetu z łososia (kawałek podłużny ze skórą)

Na marynatę:

  • 4 dag cukru
  • 4 dag soli
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • mielony biały pieprz

Dodatki do carpaccio:

  • 1 ogórek
  • sok z cytryny
  • dobra oliwa z pierwszego tłoczenia
  • ziarenka czerwonego pieprzu

Sposób wykonania:


  1. Filet oczyść z łusek, opłucz, osusz. Wymieszaj sól, cukier i sporą szczyptę białego pieprzu. Natrzyj rybę. Zostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Posyp posiekanym koperkiem. Zawiń w folię spożywczą. Ułóż płasko na głębokim półmisku, obciąż deseczką. Wstaw do lodówki na dobę.
  2. Po tym czasie osącz z soku i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny. Zamarynowany filet wyjmij z lodówki, pokrój ostrym nożem w cienkie plasterki, odcinając je od skóry. Połowę skrop sokiem z cytryny, resztę – oliwą.
  3. Plasterki łososia ułóż na talerzu, przekładając je cienkimi plasterkami ogórka. Udekoruj ziarenkami czerwonego pieprzu i ew. cząstkami cytryny.

Zobacz inne przepisy na dania z łososia!


Pani domu
Oceń artykuł 13 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ela2013.05.31 10:34
Kocham carpaccio z łososia!
aga2013.05.31 10:34
Carpaccio z łososia to moje ulubione danie z tej mądrej rybki!
Beatka2013.05.31 10:33
Carpaccio z łososia - im lovin it!
Raport specjalny