Kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie to dobry dodatek do dań obiadowych. Możesz je okrasić zrumienionym boczkiem, polać gulaszem lub sosem grzybowym.

Kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie z dziurką

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 60 min * 1 porcja – ok. 410 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mąki pszennej
- sól

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną, zagnieć ciasto.

2. Podsypując mąką pszenną, uformuj z ciasta małe kulki. Każdą lekko  spłaszcz, zrób w niej wgłębienie.

3. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3 min, wyjmij na talerze.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.27 19:21
wowow
Gość2013.05.27 19:21
wowow
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem