Pozornie może się wydawać, że moda dotyczy tylko ubrań, fryzur i wyposażenia naszych domów. Tak naprawdę jednak określone trendy da się odnieść właściwie do każdej dziedziny naszego życia - również do kulinariów. Potrawy, które jeszcze kilkanaście lat temu mogły być bardzo popularne, często stopniowo odchodzą do lamusa i stają się zapomniane.
10 zapomnianych warzyw i owoców
Warto odświeżać dawne smaki i przypominać sobie dania, które gotowały nasze babcie. W naszym przeglądzie przedstawiamy 10 zapomnianych warzyw i owoców, które warto polubić i wprowadzić do swojego menu! Niektóre z nich przestały być popularne, a jeszcze inne nigdy nie były - poznajmy więc mało znane pyszności.Wszystkie są skarbnicą witamin i innych cennych składników. Mają również nietypowe, oryginalne smaki, które mogą wzbogacić aromat najprostszych potraw.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Kulinarne triki - 25 porad
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Poznaj 10 zapomnianych warzyw i owoców!
Zapomniane warzywa i owoce: karczoch
Dietetycy radzą, aby karczoch traktować także jako naturalny lek na problemy z układem pokarmowym. To warzywo ma w sobie bardzo dużo błonnika! Według niektórych badań karczochy powinny spożywać osoby chore na cukrzycę, aby utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi.
Zapomniane warzywa i owoce: brukselka
Brukselka uchodzi za najzdrowszą odmianę kapusty! Zawiera w sobie mnóstwo witaminy C i A, a także przeciwutleniacze, które wspomagają organizm w walce z procesami starzenia. To warzywo wzmacnia również odporność - czas polubić brukselkę!
Zapomniane warzywa i owoce: patison
Wielu osobom nazwa tego warzywa kojarzy się raczej z nazwiskiem znanego aktora, niż ze smaczną jarzyną. Ten kuzyn dyni charakteryzuje się dość zabawnym kształtem. Warto włączyć patisony do swojego menu, ponieważ zawierają w sobie niewiele kalorii, a za to mnóstwo witaminy C. Można je przyrządzać podobnie jak dynię - polecamy zwłaszcza faszerowane patisony z ryżem.
Zapomniane warzywa i owoce: pasternak
Dzięki moczopędnym właściwościom, pasternak jest polecany osobom, które cierpią na problemy z pęcherzem. Można go podawać w formie sałatek lub jako dodatek do zup i zapiekanek.
Zapomniane warzywa i owoce: rzepa
Młodą rzepę można jeść na surowo, natomiast starsza najlepiej smakuje zapiekana lub gotowana. Wywar z rzepy zwalcza łupież!
Zapomniane warzywa i owoce: jarmuż
To warzywo zawiera w sobie dużo błonnika. Szefowie kuchni polecają przyrządzanie go w podobny sposób, jak liści szpinaku.
Zapomniane warzywa i owoce: pigwa
Pigwa jest idealna na przetwory! Polecamy zwłaszcza przyrządzanie nalewek z pigwy lub marmolady pigwowej. Poza walorami smakowymi, warto polubić ten owoc również ze względu na to, że jest właściwie naturalnym lekarstwem.
Zawiera w sobie tyle witaminy C, że śmiało może być stosowana jako niezawodny środek do walki z przeziębieniem. Nie da się jej jeść na surowo, ale przetwory z pigwy to świetny pomysł na wykorzystanie tych aromatycznych owoców.
Zapomniane warzywa i owoce: morwa
Zapomniane warzywa i owoce: mirabelki
Ta śliwka o sympatycznej nazwie jest niestety zdecydowanie rzadziej spożywana niż jej kuzynka, śliwka-węgierka. Owoce mirabelki bardzo łatwo oddzielić od pestek, mają słodki smak.
Świetnie nadają się zarówno do samodzielnego spożycia, jak i jako składnik deserów i przetworów - polecamy zwłaszcza kompot z róży i mirabelek.