Każdy miłośnik kulinariów ma swoje sprawdzone sztuczki, dzięki którym jego potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku, a praca w kuchni staje się szybsza i przyjemniejsza. Niektóre z tych sposobów stosowały już nasze prababcie! Sprawdź najlepsze kulinarne tricki - 25 porad, dzięki którym ułatwisz sobie gotowanie i wzbogacisz aromat przyrządzanych dań!
Kulinarne triki - 25 najlepszych porad
- Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich dosłownie odrobinę soli. Dzięki temu piana będzie naprawdę piękna!
- Jeśli nie chcesz, aby makaron posklejał się w czasie gotowania, dodaj do wody odrobinę oliwy z oliwek.
- Jeżeli solisz potrawę od razu na początku gotowania, tym samym sprawiasz, że dłużej będzie surowa. Jeśli chcesz, by np. ryż gotował się szybciej, posól go w połowie lub pod koniec gotowania.
- Pieczarki najlepiej myć pod bieżącą wodą - moczone w misce tracą swój smak.
- Aby w mące lub ryżu nie pojawiły się szkodniki, do opakowań włóż listek laurowy - skutecznie odstraszy nieproszonych gości.
- Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, umieść na chwilę w garnku kawałek wysuszonej skórki od chleba lub liść laurowy. Po dosłownie kilku minutach należy ją wyciągnąć.
- Jeśli w czasie rozbijania mięsa na kotlety zdarza ci się je porwać, na tłuczek załóż woreczek foliowy - rozbijanie mięsa przez folię jest delikatniejsze, ale równie skuteczne.
- Gdy masz problem z odpadającą podczas smażenia kotletów panierką, gotowe danie wstaw do lodówki na 45 minut. Panierka będzie lepiej przylegać podczas smażenia!
- Aby bakalie w cieście nie opadły na dno, przed wsypaniem ich do masy należy obtoczyć je w mące.
- Nigdy nie sól wątróbki przed rozpoczęciem smażenia - staje się wtedy twardsza i bardziej niesmaczna, może przypominać podeszwę.
fot. Fotolia
- Kiedy pomidory podczas krojenia są zbyt miękkie, pokrojenie ich w ładne plasterki jest prawie niemożliwe. Możesz temu zapobiec - na 20 minut przed krojeniem, włóż pomidory do lodowatej wody.
- Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska i chlapie, dodaj do niego odrobinę soli.
- Aby zielone warzywa nie traciły koloru podczas gotowania, dodaj do wody pół łyżeczki cukru.
- Kiedy niechcący przesolisz zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i kilka minut pogotuj. Ziemniak wchłonie w siebie sól!
- Jeśli odgrzewasz rosół, nie doprowadzaj go do wrzenia, aby nie zmętniał!
- Aby idealnie pokroić tort, zanurzaj nóż we wrzątku przed odkrojeniem każdego kawałka.
- Obieranie ogórka rozpoczynaj od "jaśniejszej" strony - dzięki temu nie będzie gorzki.
- Gdy zapomnisz schować ser żółty do lodówki i ulegnie wysuszeniu, zalej go na kilka godzin mlekiem.
- Aby zachować świeży smak ryby, rozmrażaj ją w mleku.
- Aby placki ziemniaczane lub jajka sadzone nie przyklejały się do patelni, przed rozpoczęciem smażenia natrzyj ją solą.
- Przekrojona i pozostawiona cebula nie straci smaku i aromatu, jeśli posmarujesz ją niewielką ilością masła.
- Aby przywrócić aromat kawie, która była zbyt długo otwarta, włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby.
- Aby jajecznica miała bardziej puszystą konsystencję, dodaj do niej odrobinę mleka.
- Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody trochę masła.
- Aby sernik równomiernie opadł, od razu po upieczeniu nie wyciągaj go z piekarnika. Wyłącz piecyk i leciutko uchyl drzwiczki.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało - 5 sposobów
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik