Kulinarne triki - 25 porad

kulinarne tricki, kulinarne sztuczki, porady kulinarne, sztuczki przydatne w kuchni fot. Fotolia
Poznaj sztuczki, które przydadzą ci się w kuchni.
Weronika Kwaśniak / 09.06.2014 15:51
kulinarne tricki, kulinarne sztuczki, porady kulinarne, sztuczki przydatne w kuchni fot. Fotolia

Każdy miłośnik kulinariów ma swoje sprawdzone sztuczki, dzięki którym jego potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku, a praca w kuchni staje się szybsza i przyjemniejsza. Niektóre z tych sposobów stosowały już nasze prababcie! Sprawdź najlepsze kulinarne tricki - 25 porad, dzięki którym ułatwisz sobie gotowanie i wzbogacisz aromat przyrządzanych dań!

Kulinarne triki - 25 najlepszych porad

  1. Aby szybko ubić pianę z białek, przed ubijaniem dodaj do nich dosłownie odrobinę soli. Dzięki temu piana będzie naprawdę piękna!
  2. Jeśli nie chcesz, aby makaron posklejał się w czasie gotowania, dodaj do wody odrobinę oliwy z oliwek.
  3. Jeżeli solisz potrawę od razu na początku gotowania, tym samym sprawiasz, że dłużej będzie surowa. Jeśli chcesz, by np. ryż gotował się szybciej, posól go w połowie lub pod koniec gotowania.
  4. Pieczarki najlepiej myć pod bieżącą wodą - moczone w misce tracą swój smak.
  5. Aby w mące lub ryżu nie pojawiły się szkodniki, do opakowań włóż listek laurowy - skutecznie odstraszy nieproszonych gości.
  6. Jeśli nie lubisz zapachu gotującego się kalafiora, umieść na chwilę w garnku kawałek wysuszonej skórki od chleba lub liść laurowy. Po dosłownie kilku minutach należy ją wyciągnąć.
  7. Jeśli w czasie rozbijania mięsa na kotlety zdarza ci się je porwać, na tłuczek załóż woreczek foliowy - rozbijanie mięsa przez folię jest delikatniejsze, ale równie skuteczne.
  8. Gdy masz problem z odpadającą podczas smażenia kotletów panierką, gotowe danie wstaw do lodówki na 45 minut. Panierka będzie lepiej przylegać podczas smażenia!
  9. Aby bakalie w cieście nie opadły na dno, przed wsypaniem ich do masy należy obtoczyć je w mące.
  10. Nigdy nie sól wątróbki przed rozpoczęciem smażenia - staje się wtedy twardsza i bardziej niesmaczna, może przypominać podeszwę.
 
fot. Fotoliafot. Fotolia
  1. Kiedy pomidory podczas krojenia są zbyt miękkie, pokrojenie ich w ładne plasterki jest prawie niemożliwe. Możesz temu zapobiec - na 20 minut przed krojeniem, włóż pomidory do lodowatej wody.
  2. Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska i chlapie, dodaj do niego odrobinę soli.
  3. Aby zielone warzywa nie traciły koloru podczas gotowania, dodaj do wody pół łyżeczki cukru.
  4. Kiedy niechcący przesolisz zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i kilka minut pogotuj. Ziemniak wchłonie w siebie sól!
  5. Jeśli odgrzewasz rosół, nie doprowadzaj go do wrzenia, aby nie zmętniał!
  6. Aby idealnie pokroić tort, zanurzaj nóż we wrzątku przed odkrojeniem każdego kawałka.
  7. Obieranie ogórka rozpoczynaj od "jaśniejszej" strony - dzięki temu nie będzie gorzki.
  8. Gdy zapomnisz schować ser żółty do lodówki i ulegnie wysuszeniu, zalej go na kilka godzin mlekiem.
  9. Aby zachować świeży smak ryby, rozmrażaj ją w mleku.
  10. Aby placki ziemniaczane lub jajka sadzone nie przyklejały się do patelni, przed rozpoczęciem smażenia natrzyj ją solą.
  11. Przekrojona i pozostawiona cebula nie straci smaku i aromatu, jeśli posmarujesz ją niewielką ilością masła.
  12. Aby przywrócić aromat kawie, która była zbyt długo otwarta, włóż do opakowania kostkę czekolady i nie otwieraj przez dwie doby.
  13. Aby jajecznica miała bardziej puszystą konsystencję, dodaj do niej odrobinę mleka.
  14. Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, dodaj do wody trochę masła.
  15. Aby sernik równomiernie opadł, od razu po upieczeniu nie wyciągaj go z piekarnika. Wyłącz piecyk i leciutko uchyl drzwiczki.

Sprawdź inne porady kulinarne:

Redakcja poleca

REKLAMA