Składniki:
- 4 patisony (po ok. 30 dag)
- 3/4 szklanki ryżu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 5 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- duży pomidor, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
- szklanka bulionu warzywnego
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie z kurkumą. Na patelni przesmaż boczek, dodaj paprykę i i cebulę. Smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem, dopraw paprykami, pieprzem i solą.
- Patisony opłucz, odetnij wierzchy, wydrąż. Nafaszeruj ryżem, przykryj wierzchami. Pomidory i miąższ patisonów włóż do garnka, wlej bulion. Ustaw patisony, przykryj i duś 35 minut. Sos zmiksuj i dopraw do smaku.