Dania z jednego garnka

Kilka pokrojonych składników. Parę minut mieszania. Chwila duszenia i... możesz się cieszyć, że masz z głowy parę posiłków.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Nasze dyżurne potrawy jednogarnkowe to bigos i flaki. Ale to nie jedyne potrawy, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. Warto poznać je bliżej, gdyż ich przygotowanie bywa czasem łatwiejsze niż gotowanie polskich, tradycyjnych dań. Potrawy jednogarnkowe są świetnym rozwiązaniem dla zabieganych pań domu. Sprawdzą się także jako poczęstunek dla karnawałowych gości. Gulasz czy fasolkę po bretońsku można bowiem kilkakrotnie odgrzewać, a nawet zamrozić.

Jak podawać potrawy jednogarnkowe?

  • Potrawę jednogarnkową zwykle serwuje się w tym samym naczyniu, w którym się ją gotowało. Dlatego jeśli często przyrządzasz tego typu dania, zaopatrz się w estetyczny garnek czy kociołek.
  • Nie odgrzewaj całej potrawy, jeśli potrzebujesz tylko dwóch porcji. Odpowiednią część przełóż do mniejszego garnka i ustaw go na kuchence. W ten sposób pozostała potrawa będzie wartościowsza i unikniesz jej przypalenia.
  • Wiele dań jednogarnkowych zyskuje na smaku, jeśli doda się do nich trochę wędzonki. Może to być pokrojona kiełbasa, boczek, bekon. Wcześniej warto je zrumienić na patelni.
  • Zioła i przyprawy to obowiązkowy dodatek to tego rodzaju dań. Nie tylko dodają im smaku, ale też ułatwiają trawienie.

Ziemniaki na ostro

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 papryka,
  • po puszce czerwonej fasoli i pomidorów,
  • chili,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • papryka słodka,
  • kolendra,
  • kminek,
  • tymianek,
  • olej
Sposób przygotowania:
Cebulę zeszklić na oleju, przesmażyć z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Podlać wodą, dodać pokrojoną paprykę i chili. Dusić 15 min. Dodać pomidory i czosnek, przyprawić, dusić, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać fasolę, poddusić. Kiedy danie jest gotowe, przełożyć na talerzyk. Smacznego!

Fasolka po bretońsku


Składniki:
  • 50 dag suchej fasoli,
  • po 20 dag wędzonego boczku i kiełbasy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • bulion,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka,
  • ząbek czosnku,
  • po łyżce smalcu i mąki
Sposób przygotowania:
Namoczoną fasolę odcedzić, zalać bulionem. Włożyć przyprawy, dusić ok. 30 min. Dodać obsmażony boczek i kiełbasę, dusić, aż fasola będzie miękka. Dodać koncentrat i czosnek, zagotować, przyprawić, zagęścić zasmażką.

Leczo

Składniki:
  • 4 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 80 dag kolorowej papryki,
  • papryka w proszku,
  • 4 pomidory,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • cukier
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kawałki papryki i paprykę w proszku, przesmażyć. Dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusić ok. 15 min, przyprawić. Leczo można też poddusić ze zrumienionymi kawałkami kiełbasy.

Renata Rowicka
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny