Konfitura z czarnej porzeczki jest pracochłonna, ale warta poświęconego czasu. Jeśli chcesz przygotować konfiturę z czarnej porzeczki bez cukru, zastąp go ksylitolem.
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis
Z podanych proporcji powinnaś uzyskać ok. 5 słoików o pojemności 250 ml. (każdy słoik po 0,25 l). Pamiętaj o dokładnym wyparzeniu słoików i oczyszczeniu owoców z liści i łodyżek.
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek, dużych, dojrzałych, ale twardych,
- 1 kg cukru,
- 2 szklanki wody.
Sposób wykonania konfitury z czarnej porzeczki:
- Z cukru i wody ugotuj syrop.
- Owoce umyj, usuń szypułki, suche resztki kwiatowe możesz pozostawić, wrzuć porzeczki do wrzącego syropu, następnie odstaw, aby przestygły.
- Aby konfitura z czarnej porzeczki się udała, konieczne jest trzykrotne doprowadzenie jej do wrzenia w odstępach 3 godzin. Podczas wrzenia zdejmuj pianę, która się wytwarza podczas tego procesu.
- Nie przedłużaj gotowania, bo wtedy porzeczki tracą sok, stają się twarde i niesmaczne.
- Przygotowane konfitury z czarnej porzeczki przełóż do wyjałowionych słoików, zamknij je i przechowuj w chłodnym miejscu.
Przetestuj także przepisy na: Dżem z czarnej porzeczkiSok z czarnej porzeczkiDomowe wino z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka - właściwości
Warto wiedzieć, że jeśli masz w domu liście czarnej porzeczki, możesz je wykorzystać do naparu na niedokrwistość lub jako okład na bolące miejsca i rany. To też jeden ze sposobów ukojenia swędzących miejsc po ugryzieniu osy czy komara.
Pyszna konfitura z czarnych porzeczek dostarczy organizmowi flawonoidów, które pomagają usuwać toksyny z organizmu, opóźniają proces starzenia się skóry i zapobiegają miażdżycy. Uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu żylaki oraz pajączki ci nie straszne. Warto spożywać konfiturę z czarnej porzeczki cały rok, a od czasu do czasu można pokusić się kieliszek nalewki z czarnej porzeczki.
Treść artykułu na podstawie przepisu z magazynu „Przyjaciółka”. Pierwotnie opublikowany 15.07.2009.
Dżem agrestowy - przepis
Dżem jagodowy - przepis