Przepis Magdy Gessler: zupa grzybowa

Warto skorzystać z sezonu na grzyby!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: zupa grzybowa
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich)
  • 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
  • pieprz
  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
  • ½  pęczka świeżego koperku (do posypania)
  • grzanki (opcjonalnie)
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zupę grzybową autorstwa Magdy Gessler!

  1. Suszone grzyby zamocz na noc w niewielkiej ilości wody.
  2. Rano wyjmij grzyby z wody, ale jej nie wylewaj.
  3. Pokrój grzyby w paseczki.
  4. Warzywa obierz, zetrzyj na tarce. Tylko pora pokrój w paseczki.
  5. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy.
  6. Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, włóż grzyby oraz starte warzywa.
  7. Dwa razy zamieszaj, a potem zalej całość gorącym wywarem i dodaj wodę z moczenia grzybów.
  8. Gotuj razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą, czyli przez około 45 minut na małym ogniu.
  9. Dopraw hojnie pieprzem.
  10. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy, włóż do niej ser koryciński pokrojony w kostkę.
  11. Posyp zupę koperkiem.
  12. Podaj z grzankami lub bez.
Autorstwo przepisu - Magda Gessler
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)

Sprawdź więcej o grzybach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/11 miesięcy temu
tak sonar...najpierw sie je myje.a potem moczy w nocy i z ta woda wlewa
/rok temu
wodę z moczenia wlać razem z piaskiem ? bo jak od 50 lat zbieram grzyby to jeszcze nigdy nie były w 100% czyste