Pierogi z soczewicą

Jeśli nie lubisz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, wypróbuj nasz przepis!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z soczewicą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Farsz:
  • 20 dag soczewicy brązowej lub zielonej
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • czerwona czubryca
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól
Do okrasy:
  • masło
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi z soczewicą!

  1. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 3 godziny.
  2. Zmień wodę, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli.
  3. Gotuj soczewicę, aż będzie miękka, odcedź, wystudź. Wyjmij przyprawy.
  4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
  5. Dodaj do soczewicy cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  6. Farsz dopraw czubrycą, solą i pieprzem.
  7. Z mąki, soli i stopniowo dolewanej ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
  8. Podziel je na 3-4 części.
  9. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wycinaj krążki.
  10. Nadziewaj je farszem, zlep brzegi.
  11. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
  12. Wyjmij, odcedź, zrumień na maśle.

Zobacz więcej przepisów na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)