Fot. Fotolia
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i przede wszystkim odpowiada za stan naszych kości. Witamina D zapobiega krzywicy zarówno u dzieci jak i dorosłych, a także chroni nas przed osteoporozą. Odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego.
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, immunologicznego oraz endokrynnego.
Witamina D jest syntetyzowana przy udziale promieni słonecznych
Większość, bo aż 90% witaminy D pochodzi z syntezy w skórze, dzięki promieniom słonecznym. Słońce wytwarza w naszym organizmie witaminę D z cholesterolu gromadzącego się tuż pod skórą i niektórych steroli pochodzenia roślinnego.
Aby sprostać dziennemu zapotrzebowaniu naszego organizmu na witaminę D, wystarczy 15-20 minutowa kąpiel w promieniach słonecznych. W naszej szerokości geograficznej najlepszy czas do syntezy skórnej panuje od kwietnia do września w przedziale godzin od 10:00 do15:00.
Tylko w niewielkim stopniu zapotrzebowanie na witaminę D jest zaspakajane przez źródła pokarmowe.
Zobacz także: Witaminy dla dzieci - tabela
Produkty zawierające witaminę D:
- tran i oleje rybne,
- ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki),
- wątroba,
- jaja,
- mleko i przetwory mleczne: ser, masło, śmietana.
Według szacunków na świecie 50% ludności cierpi na niedobór witaminy D. Aby zapobiec ewentualnym niedoborom witaminy D, niektóre produkty spożywcze są nią wzbogacane.
W USA wzbogaca się mleko i jogurty, płatki śniadaniowe, sok pomarańczowy oraz margarynę, w krajach europejskich są to: margaryna i płatki śniadaniowe, zaś w Polsce obligatoryjnie wzbogaca się w witaminę D tylko margaryny.
Zobacz także: Korzystaj ze słońca - witamina D może leczyć