Soja - bogate źródło izoflawonów
Czym są fitoestrogeny?
Są to niesteroidowe, naturalne związki, pochodzenia roślinnego, które swoją budową przypominają żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Tym samym, wykazują one powinowactwo do receptorów estrogenowych, czego wynikiem jest wywoływanie odpowiedzi estrogenowej lub antyestrogenowej (o słabszym efekcie niż ta wywoływana przez ustrojowy estradiol)
Polecamy: Fitoestrogeny - najlepszy lek na menopauzę?
Źródła fitoestrogenów w diecie człowieka
Wśród tych związków wyróżnić możemy cztery główne klasy substancji:
- izoflawony (daidzeina, genisteina)
- lignany (larycyrezinol, pinorezinol)
- stilbeny (resweratrol)
- kumestany (kumestrol)
Najlepszym źródłem izoflawonów są prażone nasiona soi oraz mąka sojowa. Związki te znajdziemy również w produktach sojowych takich, jak: tempeh, miso czy tofu. Niewielkie ilości izoflawonów znajdziemy również w warzywach, owocach, a także produktach zbożowych. Lignany z kolei znajdziemy przede wszystkim w oleju lnianym, a także w niższym stężeniu w pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach sezamu.
Przedstawiciel stilbenów – resweratrol, to związek zawarty przede wszystkim w winie czerwonym, jak również w owocach morwy, orzechach ziemnych i winogronach. Najbogatszym źródłem kumestrolu w naszej diecie są kiełki soi.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia fitoestrogenów
Fitoestrogeny wykazują szerokie spektrum dobroczynnego działania na organizm człowieka. Tym samym są ważnym, żywieniowym czynnikiem w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Poniżej opisane zostały korzystne efekty, jakie wywołują te naturalne hormony dla naszego zdrowia.
- Wyniki wielu badań epidemiologicznych wskazują na przeciwnowotworowe działanie fitoestrogenów. Dowiedziono naukowo, że spożycie produktów bogatych w genisteinę skutkuje zmniejszonym ryzykiem zachorowalności na raka sutka oraz prostaty oraz umieralnością z ich powodu. Przypuszcza się, że genisteina hamuje rozwój nowotworów, a także hamuje procesy angiogenezy (powstawanie nowych naczyń krwionośnych), czego efektem jest śmierć komórek nowotworowych. Ponadto wykazuje działanie antyoksydacyjne
- Stwierdzono, że fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, zmniejszając między innymi uderzenia gorąca. Ponadto poprawiają gęstość mineralną kości, zmniejszają w ten sposób ryzyko powstawania osteoporozy.
- Spożycie produktów bogatych w fitoestrogeny wiąże się również z obniżeniem poziomu złego cholesterolu LDL, a podwyższeniem dobrego cholesterolu HDL jak również ze zmniejszoną agregacją płytek krwi. Właściwości te powodują obniżenie ryzyka powstawania miażdżycy, a tym samym redukcję występowania chorób sercowo-naczyniowych.
- Zauważono, że podaż izoflawonów wiąże się ze zwiększeniem tolerancji na glukozę i obniżeniem insulinooporności wśród kobiet po menopauzie, cierpiących na cukrzycę typu 2.
- Wykazano także działanie przeciwzapalne omawianych związków. Wpływają korzystnie na stymulację układu odpornościowego.
Na podstawie wyników badań, jednoznacznie można stwierdzić, że spożycie produktów bogatych w fitoestrogeny wiąże się z obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Warto aby docenić te związki ze względu na ich terapeutyczny charakter, a tym samym wzbogacić nimi nasz codzienny jadłospis.
Zobacz także: Kosmetyki z apteki - czy warto je stosować?