Wczesne lata życia to rozwój całego organizmu, dlatego duża ilość białka, witamin i składników mineralnych jest taka cenna. Choć z wiekiem potrzebujemy mniejszej ilości kalorii, to zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne wciąż jest na tym samym poziomie, co w okresie dzieciństwa.
Witaminy nie dostarczają energii ani nie są materiałem budulcowym tkanek, lecz ułatwiają przebieg procesów biochemicznych. Często nazywa się witaminy mikroskładnikami pokarmowymi. Do czego potrzebujemy witamin i co powoduje ich niedobór, dobrze opisać na przykładach.
Zobacz też: Witamina B6 – ważna w ciąży?
Nazwa witaminy
|
Na co wpływa?
|
Czym grozi niedobór?
|
Gdzie ją znaleźć?
|
Witamina B1
|
|
Niedobory witaminy B1 prowadzą do drażliwości, osłabienia pamięci oraz nadmierne zmęczenie.
|
Witaminę B1 możemy znaleźć w: ziarnach zbóż, produktach pełnoziarnistych, wieprzowinie, owocach morza i fasoli.
|
|
Niedobory witaminy C prowadzą do: wrażliwości na infekcje, gorszego gojenia ran, niedokrwistości, astmy oskrzelowej, chorób serca i problemów psychicznych – lęki i depresja.
|
Witaminę C możemy znaleźć w świeżych owocach i warzywach, a nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać, ani gromadzić. Dlatego spożywanie jej codziennie jest tak istotne.
|
|
Witamina A
|
|
Niedobór witaminy A przyczynia się do suchości i łuszczenia skóry oraz sprzyja infekcjom.
|
Witaminę A możemy znaleźć między innymi w wątróbce, tłustych rybach, mleku, marchewce, żółtku jaja, sałacie i szpinaku.
|
Witamina B2
|
|
Niedobór witaminy B2 powoduje bolesność, łzawienie i zmęczenie oczu, pieczenie stóp, wypadanie włosów, pękanie kącików ust, zapalenie języka.
|
Witamina B2 znajduje się w wątrobie, serach, jajkach, migdałach i zielonych warzywach liściastych. Gotowanie nie powoduje utraty tej witaminy, lecz jest ona rozkładana pod wpływem światła. Chcąc zachować witaminę B2 w produktach żywnościowych, należy je przechowywać w ciemności.
|
Witamina B12
|
|
Niedobory tej witaminy przyczyniają się do anemii złośliwej – zbyt mała ilość czerwonych krwinek w krwiobiegu i trwałemu uszkodzeniu ulega rdzeń kręgowy oraz nerwy obwodowe.
Na witaminę B12 jest bardzo małe zapotrzebowanie, organizm potrafi ją magazynować w wątrobie, zatem jej niedobory, najczęściej, są spowodowane zaburzeniami wchłaniania.
|
Witamina B12 zawarta jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, czyli wątróbce, tłustych rybach i żółtku jaj.
|
Polecamy: Rozszerzanie diety niemowlęcia – tabela