POLECAMY

Dlaczego warto jeść kuskus?

Lekkostrawny kuskus to kaszka nadająca się zarówno do dań obiadowych, jak i deserowych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste – kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ma dużo błonnika, więcej białka niż kasza perłowa lub ryż i może być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka.

Skąd wziął się kuskus?

Historia kuskusu sięga 3 tysięcy lat p.n.e. Słowo „kuskus” pochodzi od słowa z języka arabskiego kaskasa i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z  północno-zachodniej Afryki. W krajach muzułmańskich jest symbolem bogactwa i szczęścia, można go znaleźć na stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych.

Jak powstaje kuskus?

Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Tradycyjnie otrzymywało się go po mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach (stanowił wówczas materiał odpadowy tego zboża). Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą.

Kuskus jest często wybierany do posiłków przez zapracowane osoby ze względu na krótki czas przygotowania. Ziarenka zalewa się wrzątkiem i po paru minutach produkt jest gotowy do spożycia. Dobrze smakuje zarówno na słono – do dań obiadowych, jak i na słodko – jako dodatek do deserów.

Wartość odżywcza kuskusu

Wartość energetyczna kuskusu jest zbliżona do wartości wszystkich produktów zbożowych – 100 g kuskusu zawiera 360 kcal. Zawartość białka jest nieco wyższa niż w innych zbożach (13 g). To prawie dwa razy więcej niż w kaszy perłowej czy białym ryżu. Warto pamiętać, iż jest to białko niepełnowartościowe, powinno więc łączyć się kuskus z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł je w pełni wykorzystać.

Kuskus zawiera około 72 g węglowodanów i jedynie 1 g tłuszczu. Ilość błonnika to 5/100 g  produktu. Gruboziarniste kasze zawierają go więcej.

Kuskus powinno się spożywać z produktami bogatymi w witaminę C – to zwiększy przyswajalność żelaza.

Kuskus jest kaszą lekkostrawną, nie podrażnia żołądka. Może więc być spożywany przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Działa zakwaszająco na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Indeks glikemiczny kuskusu po ugotowaniu wynosi 65, więc osoby z cukrzycą mogą go spożywać sporadycznie i w umiarkowanej ilości.

Potrawy przygotowywane z kuskusu są smaczne i sycące. Można go podawać dzieciom, które nie przepadają za gruboziarnistymi kaszami i w ten sposób przekonywać je małymi krokami do stopniowego wprowadzania innych kasz, np. pęczaku, jaglanej czy gryczanej.

Zobacz też: Jakie właściwości ma pszenica durum?

Alpejska sałatka – tabule z kuskusem

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszki "kuskus",
  • zielona i czerwona papryka,
  • 10-15 posiekanych zielonych oliwek ,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • kilka listków mięty,
  • pomidory włoskie rozdrobnione z puszki lub 3 świeże obrane ze skórki,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • kaszkę kuskus zalewamy „na 2 palce” osolonym wrzątkiem (aby pokrywa wody lekko przewyższała wysokość kaszki w misce) i odstawiamy na 5 minut,
  • po tym czasie mieszamy ją widelcem, następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę dwa rodzaje papryki, pomidory, posiekaną natkę pietruszki z miętą oraz oliwki, a następnie skrapiamy sokiem z pół cytryny,
  • Dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i po wymieszaniu odstawiamy na dobę do lodówki (można dodać np. kolendry lub innych jarzyn).

Szybki deser z kuskusem

Składniki:

  • 6 łyżek przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu lekko słonego kuskusu (ostudzonego),
  • 20 dag malin,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru,
  • przyprawa do kawy i deserów w młynku.

Sposób przygotowania:

  • maliny dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie,
  • śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier. Dodajemy ser mascarpone i chwilę razem miksujemy,
  • na dno dwóch pucharków wsypujemy po 1,5 łyżki kuskusu, na który układamy po kilka malin. Przykrywamy 3-4 łyżkami kremu śmietanowego. Wsypujemy pozostały kuskus. Kilka malin odkładamy do dekoracji, pozostałe układamy w pucharkach, Przykrywamy resztą kremu. Przybieramy malinami, posypujemy przyprawą do kawy i deserów.

Zobacz też: Produkty bogate w żelazo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/6 miesięcy temu
100g kuskusu nie zawiera 360 kcal...
/9 miesięcy temu
Makaron kuskus, to coś fajnego np Primo Gusto pierwszy raz widzę taki rodzaj makaronu - ale to świetnie, bo urozmaici każde danie i jest idealny do sałatek czy zup. Do tego smakuje wyśmienicie.
/10 miesięcy temu
kuskusowi blizej raczej do makaronu, niz do kaszy....chociaz wszedzie jest on mylnie nazywany kasza....
POKAŻ KOMENTARZE (3)