Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz Dietetyka. Dietetyk w firmie Dr Bardadyn w latach 2009-2012.
Miażdżyca to obecnie jedna z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Możesz jej łatwo zapobiec, stosując się do 10 prostych zaleceń.
Czytaj więcej
Świeże powietrze, luźna atmosfera oraz niepowtarzalny aromat grillowanych potraw sprawia, że chętnie wybieramy tę formę spędzania wolnego czasu. Jednak nie zapominajmy, że podczas grillowania w potrawach wytwarzają się szkodliwe substancje o działaniu rakotwórczym. Na szczęście zastosowanie kilku prostych zasad pozwala na obniżenie zawartości tych substancji w potrawach i zmniejszenie ich szkodliwości dla zdrowia.
Czytaj więcej
Niewinnie sięgasz po mały batonik, gdy jesteś w pracy. Gotując, próbujesz danie, aby sprawdzić, czy jest dobrze doprawione. Chrupiesz chipsy przed telewizorem, żeby ‘zająć czymś ręce’. Sięgasz do lodówki, choć nie masz ochoty na „nic konkretnego”. Jednym słowem - podjadasz. Co zrobić, żeby nie podjadać?
Czytaj więcej
Częstym powodem występowania skłonności do tycia jest wolna przemiana materii. Nieregularny tryb życia, kaloryczne jedzenie ubogie w witaminy i składniki mineralne, brak aktywności fizycznej to czynniki, które osłabiają naszą przemianę materii. Przeczytaj co zrobić, żeby usprawnić ten proces.
Czytaj więcej
Jeżeli dbasz o linię i sama organizujesz Sylwestra, wypróbuj jedno z naszych pysznych, dietetycznych menu sylwestrowych, opartych na owocach, warzywach, chudym mięsie, owocach morza i innych produktach diety strukturalnej.
Czytaj więcej
Wypijanie odpowiedniej ilości płynów jest ważną częścią zdrowego stylu życia. Nabiera ono szczególnego znaczenia podczas diety odchudzającej, gdyż prawidłowe nawodnienie organizmu warunkuje optymalny spadek wagi oraz pomaga oczyścić ciało z nagromadzonych na skutek poprzedniego stylu odżywania toksyn. Dowiedz się, co oraz ile pić podczas diety.
Czytaj więcej
Odpowiednie odżywianie w czasie ciąży ma bardzo istotny wpływ na zdrowie zarówno matki, jak i dziecka. Nieprawidłowe żywienie może zaburzyć przebieg ciąży i być przyczyną takich powikłań jak poronienie, poród przedwczesny czy wady rozwojowe dziecka. Zatem jakich składników i produktów należy w czasie ciąży unikać, aby nie narazić się na te nieprzyjemne zdarzenia?
Czytaj więcej
Rzeżucha jest nie tylko jednym z symboli Wielkanocy, ale również bombą witaminowo-mineralną, która ułatwi uzupełnienie niedoborów składników odżywczych po zimie oraz pozytywnie wpłynie na nasza przemianę materii! Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść rzeżuchę!
Czytaj więcej
Jak oczyścić organizm z toksyn? Oto lista 10 produktów, które pomogą ci oczyścić organizm i zrzucić zbędne kilogramy! Wypróbuj dietę strukturalną.
Czytaj więcej
Twoim celem powinno być trwałe osiągnięcie należnej masy ciała, czyli optymalnej dla wzrostu wartości masy ciała, która sprzyja osiągnięciu najdłuższego życia. Zobacz jak wyznaczyć cel odchudzania.
Czytaj więcej