Co robić, aby nie podjadać?

Podczas jednego ataku bulimiczka potrafi zjeść nawet 10 000 kcal/ fot. Fotolia
Niewinnie sięgasz po mały batonik, gdy jesteś w pracy. Gotując, próbujesz danie, aby sprawdzić, czy jest dobrze doprawione. Chrupiesz chipsy przed telewizorem, żeby ‘zająć czymś ręce’. Sięgasz do lodówki, choć nie masz ochoty na „nic konkretnego”. Jednym słowem - podjadasz. Co zrobić, żeby nie podjadać?
Podczas jednego ataku bulimiczka potrafi zjeść nawet 10 000 kcal/ fot. Fotolia

Brzmi znajomo? Podjadanie pomiędzy posiłkami jest jedną z przyczyn tycia. Energia, którą spożywamy pod postacią różnych przekąsek i przegryzek może stanowić nawet większą część naszego dobowego spożycia kalorii.

Co zrobić, aby nie podjadać?

1. Prowadź dzienniczek nawyków żywieniowych. Zapisuj wszystko co zjadasz, w tym o której godzinie i jaki tobie towarzyszył nastrój. Dzięki temu będziesz miała kontrolę nad ilością spożywanego jedzenia i łatwiej będzie ci zrezygnować z kolejnej przekąski.

2. Znajdź sobie zajęcie, które pozwoli ci nie myśleć o jedzeniu. Zainwestuj w swoje hobby, wyjdź z domu, spotkaj się z ludźmi.

3. Gdy poczujesz ochotę na ‘małe co nieco’, wyjdź na spacer, albo wypij szklankę wody.

4. Jeżeli sięgasz po jedzenie w celu poprawy nastroju lub aby zapomnieć o problemach, skorzystaj z rady psychologów. Proponują oni zapisanie problemu na kartce, a następnie jego przeanalizowanie. Dzięki temu spojrzysz na problem z innej perspektywy i stanie się on łatwiejszy do rozwiązania. Przestanie on również wywoływać w tobie potrzebę podjadania.

5. Usuń z szafek i lodówki wszystkie niezdrowe przekąski. Zastąp je świeżymi i suszonymi owocami, orzechami i pestkami. Jeżeli musisz podjadać coś przed telewizorem, zaopatrz się w dozwolone przekąski z listy poniżej.

Lista dozwolonych przekąsek

Dozwolone przekąski to wartościowe pokarmy, które, oprócz kalorii, dostarczą twojemu organizmowi ważnych witamin i składników mineralnych. Świetnie zaspokoją twój głód oraz apetyt na coś słodkiego.

  • 1 mały banan, pokrojony na plasterki
  • mała kiść winogron (ok. 150 g)
  • 1 jabłko, pokrojone na ósemki
  • 3 owoce kiwi
  • 1 gruszka
  • 3 brzoskwinie lub nektarynki, pokrojone na ósemki
  • 3 mandarynki, obrane i podzielone na cząstki
  • 1 pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
  • garść dowolnych orzechów niesolonych - orzechów laskowych, włoskich, migdałów, brazylijskich
  • garść pestek dyni i nasion słonecznika
  • garść suszonych owoców: jabłek, moreli, gruszek, rodzynek, daktyli, fig lub śliwek
  • 4 małe kostki gorzkiej czekolady
  • 1 małe opakowanie sezamków
  • kilka orzechów w czekoladzie
  • 2 wafle ryżowe pełnoziarniste w polewie z gorzkiej czekolady
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem

Zobacz także: Wszystko, co powinnaś wiedzieć o cholesterolu

Redakcja poleca

REKLAMA