Czy noszenie stringów jest groźne dla zdrowia?
Czy noszenie stringów jest groźne dla zdrowia?2 lata temu
Stringi mają równie wiele zwolenników, co przeciwników. Kobiety lubią je, ponieważ są seksowne i nie odznaczają się pod ubraniem. Jednak czy skąpe majteczki wpijające się w intymne części ciała mogą być niebezpieczne dla zdrowia? Jak nosić stringi, by uniknąć przykrych konsekwencji? Czytaj więcej
Czy warto leczyć się u szeptuchy?
Czy warto leczyć się u szeptuchy?7 lat temu
Szeptuchy to inaczej wiejskie znachorki, które uzdrawiają ludzi modlitwami. Nazwa „szeptucha" pochodzi od tego rytuału, czyli od szeptania modlitw i zaklęć. Fora internetowe są pełne wpisów osób, które wierzą, że swoje wyzdrowienie zawdzięczają pomocy szeptuchy. Czy warto ze swoimi problemami zdrowotnymi udać się do wiejskiej znachorki? Gdzie możemy je odnaleźć? Czytaj więcej
Jak walczyć z nadpotliwością?
Jak walczyć z nadpotliwością?7 lat temu
Nadpotliwość jest dla wielu osób problemem wstydliwym. Nierzadko osoby cierpiące na nadmierną potliwość mają trudności w kontaktach międzyludzkich. Nadpotliwość staje się szczególnie uciążliwa wiosną i latem. Co jest przyczyną nadmiernej produkcji potu? Jak leczyć nadpotliwość? Czytaj więcej
Czy jedzenie lodów szkodzi zdrowiu?
Czy jedzenie lodów szkodzi zdrowiu?7 lat temu
Trudno wyobrazić sobie wakacje bez lodów. Niestety, często słyszy się opinie, że są niezdrowe, tuczące, powodują zatrucia. Czy któreś z tych stwierdzeń jest prawdziwe? Co znajduje się w lodach produkowanych przemysłowo? Które lody są zdrowe i mają najmniej kalorii? Czytaj więcej
„Obniż swój cholesterol” – recenzja książki
„Obniż swój cholesterol” – recenzja książki7 lat temu
Czy jest możliwe szybkie obniżenie poziomu cholesterolu bez rezygnacji z ulubionych potraw i połykania drogich leków? Zdaniem dr Janet Bond Brill , autorki książki „Obniż swój cholesterol”, jest to możliwe już w cztery tygodnie, jeśli zastosujemy dziesięć prostych zasad. Autorka udowadnia, że walka z cholesterolem może być łatwa i efektywna. Czytaj więcej
Jakie właściwości lecznicze mają kwiaty lipy?
Jakie właściwości lecznicze mają kwiaty lipy?7 lat temu
Przyjemnie pachnące kwiaty lipy zakwitają na przełomie czerwca i lipca. Piękny zapach nie jest ich jedynym walorem – mają cenne dla naszego zdrowia właściwości lecznicze. Ich dobroczynne działanie pomaga w wielu problemach zdrowotnych. W jakich schorzeniach stosować preparaty z kwiatów lipy? Czy ich stosowanie jest bezpieczne? Czytaj więcej
Na czym polega aurikuloterapia?
Na czym polega aurikuloterapia?7 lat temu
Aurikuloterapia to gałąź akupunktury, w której zabiegi wykonywane są w małżowinach usznych. Opiera się na założeniu, że na naszym uchu znajdują się punkty odpowiadające poszczególnym częściom ciała. Komu polecany jest ten zabieg? W jakich schorzeniach się go stosuje? Czytaj więcej
„Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików”– recenzja
„Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików”– recenzja8 lat temu
Czy istnieją słodkości, które nie powodują nadwagi, cukrzycy, problemów skórnych czy próchnicy zębów? Czy możliwe jest delektowanie się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia? Według autorki książki „Stewia: niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików” Barbary Simonsohn, jest to możliwe, o ile cukier i sztuczne słodziki zastąpimy stewią. W książce znajdziemy powody, dla których warto ją stosować, przepisy na dania i preparaty ze stewią oraz wskazówki, jak samodzielnie uprawiać ją w domu. Czytaj więcej
Czy konwalia majowa ma właściwości lecznicze?
Czy konwalia majowa ma właściwości lecznicze?8 lat temu
W maju i czerwcu w lasach na terenie całej Polski pojawi się konwalia majowa. Roślina ta znana jest ze swoich pięknie pachnących kwiatów. Jednak wygląd i zapach to nie jedyne jej walory – okazuje się, że konwalia może nie tylko zdobić, ale i leczyć. Jakie właściwości lecznicze ma konwalia? W jakich schorzeniach można ją stosować? Komu jest polecana? Czytaj więcej
Jak przyrządzić humitas?
Jak przyrządzić humitas?8 lat temu
Humita to tradycyjna przekąska południowoamerykańska, wywodząca się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Przygotowuje się ją z masy ze świeżej kukurydzy zapakowanej w liście kukurydziane. Humitas jada się w Argentynie, Boliwii, Peru, Ekwadorze i Chile. W zależności od regionu może być przyrządzana na pikantnie, słodko lub słodko-kwaśno. Jak samodzielnie przygotować ten latynoski specjał? Czytaj więcej