W każdym kraju Ameryki Południowej humitas przyrządza się nieco inaczej. W Argentynie do masy kukurydzianej dodaje się pokrojony w kostkę kozi ser. W Ekwadorze ciasto przyrządza się na słodko lub słono i gotuje się je na parze, a nie gotuje w wodzie czy piecze. W tym kraju nawet produkuje się specjalne garnki tylko do gotowania humitas. Zaś w Peru humitas przygotowuje się w odmianie pikantnej: ze świeżej kukurydzy, smalcu i sera, czasem też dodaje się anyżu, a w wersji słodkiej – kukurydzy, smalcu, cynamonu i rodzynków.
Przepis na humitas (odmiana chilijska)
Składniki:
- 4 kolby świeżej kukurydzy ( zachować liście i kolby)
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 pokrojony w kostkę pomidor ( bez skórki i bez pestek)
- 1 rozmącone jajko
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżki masła
- Przyprawy: sól, pieprz, sproszkowana papryczka chili
Sposób przygotowania:
Wyłuskać ziarna kukurydzy . Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę. Gdy cebula zmięknie, dodać pomidor, cukier i przyprawy. Poddusić przez kilka minut. Następnie na patelnię wrzucić kukurydzę, mleko i jajko, smażyć ok. 10 minut. Masa kukurydziana powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Liście kukurydzy wrzucić do wrzącej wody, gotować do zmięknięcia. Nakładać po 2-3 łyżki masy kukurydzianej na środek liścia, zawijać w paczuszki podobne do polskich gołąbków. Aby paczuszki nie rozpadały się podczas gotowania, można przewiązać je nitką lub cienkim sznurkiem. Puste kolby kukurydzy ułożyć na dnie garnka, zalać wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej zawiniętą w liście masę kukurydzianą. Gotować do miękkości.
Polecamy: Co to są ceviche?