Czy jedzenie lodów szkodzi zdrowiu?

Trudno wyobrazić sobie wakacje bez lodów. Niestety, często słyszy się opinie, że są niezdrowe, tuczące, powodują zatrucia. Czy któreś z tych stwierdzeń jest prawdziwe? Co znajduje się w lodach produkowanych przemysłowo? Które lody są zdrowe i mają najmniej kalorii?
/ 27.06.2013 11:48

Statystyczny Polak zjada ok 4 litrów lodów rocznie. To prawie siedem razy mniej niż mieszkaniec Szwecji czy USA. Może wynikać to z faktu, że wokół jedzenia lodów narosło wiele mitów.

Czy lody powodują anginę i przeziębienie?

Wiele osób twierdzi, że po zjedzeniu lodów przeziębiło się lub zachorowało na anginę. Choroby te wywoływane są przez wirusy, rzadziej przez bakterie. Aby doszło do zachorowania, wirusy muszą przedostać się do śluzówki dróg oddechowych. Źródłem zakażenia nie są jednak lody, lecz ludzie, którzy roznoszą zarazki.

Błędem jest także unikanie jedzenia lodów, gdy boli nas gardło. Lody mają bardzo dobry wpływ na bolące gardło – zmniejszają obrzęk i działają przeciwbólowo, zaś niska temperatura hamuje rozmnażanie się szkodliwych bakterii.Należy jednak powstrzymać się od jedzenia lodów podczas gorączki – różnica temperatur może spowodować szok termiczny i inne dolegliwości, np. silne dreszcze.

Czy łatwo zatruć się lodami?

Do niedawna łatwo było zatruć się salmonellą w lodach, ale obecnie producenci bardzo rzadko dodają do swoich produktów jajka, które mogą być źródłem zakażeń (zastępują je jajami w proszku). Mimo tego należy unikać lodów niewiadomego pochodzenia, kupowanych od handlarzy obwoźnych. Wybierajmy wyroby jedynie od zaufanych producentów.

Oprócz składu lodów istotny jest sam proces ich produkcji i transportu. Niedopuszczalne jest, by lody podczas transportu mogły się roztopić. To bardzo ważne, aby nie jeść lodów już raz rozmrożonych, gdyż podczas topienia się namnaża się w nich wiele groźnych bakterii. Jeżeli kupione lody wydają nam się „podejrzane” lub mamy wątpliwości co do prawidłowego działania zamrażarek w sklepie, lepiej z nich zrezygnujmy.

Polecamy: Jemy je często, a wcale nie są zdrowe!

Czy lody są tuczące?

Kaloryczność lodów jest stosunkowo niska w porównaniu z innymi słodyczami. 100 g lodów śmietankowych to ok. 163 kcal, czekoladowych – 152 kcal.Najmniej kaloryczne będą lody sorbetowe, jogurtowe i tradycyjne lody mleczne. Zawierają też o wiele mniej tłuszczu niż inne desery, gdyż w znacznej części składają się z wody.

Lody są także o wiele zdrowsze niż inne słodycze – nie potrzebują tylu konserwantów, gdyż trwałość zapewnia im niska temperatura. Lody produkowane na bazie mleka dostarczą wielu potrzebnych witamin i składników mineralnych – wapnia, fosforu, wartościowego białka. Mogą je jeść nawet osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Lody jogurtowe są bogate w żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na organizm człowieka, regulują pracę jelit i przemianę materii. Sorbety przygotowane ze świeżych owoców w ogóle nie zawierają tłuszczu, uzupełnią za to niedobory witaminy C.

Co zawierają lody produkowane przemysłowo?

Niestety, dobroczynny wpływ lodów dotyczy zazwyczaj tych przygotowywanych tradycyjnym sposobem. Producenci lodów często zamiast naturalnych składników dodają do swoich wyrobów zagęstniki takie jak guma guar, pektyna, mączka chleba świętojańskiego, sztuczne barwniki lub syntetyczne aromaty. W lodach produkowanych na skalę przemysłową nagminnie występują utwardzane tłuszcze roślinne, najczęściej najtańszy tłuszcz palmowy. Zawierają one zabójcze dla organizmu tłuszcze trans, które zapychają żyły i powodują wiele śmiertelnych chorób.

Przed zakupem lodów należy przeczytać ich skład. Jeśli lista składników ciągnie się w nieskończoność i znajdują się w niej dziwnie brzmiące nazwy, lepiej odłożyć je do z powrotem do sklepowej zamrażarki. Wybierajmy te lody, których składy są krótkie i złożone z naturalnych składników.

Zobacz także: Czy jedzenie lodów może wywołać ból głowy?