Przystawki
Kolację warto rozpocząć od przystawek. Najpopularniejsze przekąski to wywodzące się z kuchni zachodnioafrykańskiej moi-moi, czyli lekki pasztecik z fasoli gotowany na parze, agwa – gotowana fasola z platanami i batatami, czyli afrykańskimi ziemniakami i akwukwonri oyibo – nigeryjska sałatka warzywna. Fataya – smażone pierożki z nadzieniem wołowym czy acras de niébés - pączki z fasoli, to specjały kuchni senegalskiej, serwowanej w restauracji Cafe Baobab. Jeśli zechcemy danie główne poprzedzić zupą, warto zwrócić uwagę na pieprzową zupę z mięsem kozim, wołowym lub z rybą, a także na zupę-krem z batatów.
Dania główne
Dania główne składają się zwykle z kawałków pieczonego lub smażonego mięsa. Podaje się je z różnymi rodzajami ryżu, smażonymi platanami lub afrykańskimi ziemniakami. Znajdzie się też coś dla jaroszy: Ij na akwa – smażone jajka ze świeżymi pomidorami serwowane z afrykańskimi ziemniakami, white rice - biały ryż z fasolą i platanami polany sosem pomidorowym lub yam porridge - gotowane bataty przyprawione oliwą palmową. Dla głodnych prawdziwie afrykańskich wrażeń smakowych restauracja La MaMa umieściła w swoim menu… pieczone kozie głowy.
Ciekawą pozycją w menu restauracji afrykańskich są również gulasze, które tradycyjnie jada się bez użycia sztućców. Każdy gulasz składa się z kawałków mięsa i suszonej ryby, jada się go razem z puree z batatów. Egusi –przyrządzany jest ze zmielonych nasion afrykańskiego melona, ogbono –ziarna ogbono, tradycyjnie używanego w kuchni afrykańskiej, a n’sala – z liści otazi.
Desery
Desery w restauracjach afrykańskich to zazwyczaj dobrze znane nam klasyczne słodycze urozmaicone egzotycznymi dodatkami np. sernik z sosem pomarańczowym. Z bardziej tradycyjnych afrykańskich słodkości warto pokusić się na chim chim – chrupiące ciasteczka przyprawiane gałką muszkatołową oraz na chipsy z suszonych na słońcu platanów, które odnajdziemy w restauracji La MaMa.
Napoje
Restauracje afrykańskie oferują różne rodzaje soków i smoothies sporządzanych z egzotycznych owoców. Ponadto w restauracji Cafe baobab możemy wypić bissap – napój z hibiskusa, gingembre – napój z imbiru oraz cafe torba przyrządzany z kardamonu i goździków i cafe Dakar – z cynamonu i papryki.
Polecamy: Herbaty senegalskie