Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc

Łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem - ten wypiek na pewno uda się doskonale. Krem przygotujesz z serka mascarpone, połączonego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Weronika Kwaśniak / 22.02.2021 08:38
DRUKUJ PRZEPIS
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 dag świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • otarta skórka z cytryny lub limonki,
  • 3/4 kostki masła (15 dag),
  • 5 dag rodzynek.

Kremik:

  • 25 dag serka mascarpone,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:

Oto łatwy przepis na babkę drożdżową na Wielkanoc - samo wyrośnięcie ciasta zajmie ok. 80-90 minut. Oprócz tego przygotowanie jest jednak banalnie proste. Gotową łatwą babkę drożdżową, udekoruj dowolnymi bakaliami.

Jeśli masz ochotę, do kremu z mascarpone możesz dodać również odrobinę kakao. Niektórzy pomijają w łatwym przepisie na babkę drożdżową dodatek rodzynek - wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  4. Masło rozpuść i przestudź.
  5. Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo-jajeczną.
  6. Cały czas miksując, wlewaj partiami masło. 
  7. Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj.
  8. Ciasto na babkę przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
  9. Sporą foremkę na babkę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i raz jeszcze odstaw na 30-40 minut.
  10. Łatwą babkę drożdżową piecz około 35-40 minut w 185 stopniach do suchego patyczka. 
  11. Lekko przestudź i wyjmij na deskę.
  12. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  13. Ostudzoną babkę drożdżową posmaruj kremem i dowolnie udekoruj.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.03.2014 na zlecenie Edipresse

​Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku?
Jajka faszerowane smażone
Pasztet z jajek 

DRUKUJ PRZEPIS