Jak upiec białą kiełbasę w piekarniiku fot. Adobe Stock

Jak upiec białą kiełbasę w piekarniku?

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc dobrze smakuje doprawiona majerankiem i czosnkiem. Do pieczenia wybierz surową białą kiełbasę, dokładnie umyj ją i osusz.
/ 22.02.2021 10:14
Jak upiec białą kiełbasę w piekarniiku fot. Adobe Stock

Biała kiełbasa to tradycyjny wielkanocny rarytas. Musi się znaleźć w koszyczku ze święconką - na znak, że kończy się post - i na świątecznym stole.

Jak upiec białą kiełbasę? Wystarczy sprawny piekarnik i kilka dodatków: czosnek, cebula i olej. Pieczoną białą kiełbasę warto doprawić majerankiem, wcześniej można ją też podsmażyć.

To ile piec białą kiełbasę zależy od jej grubości - tradycyjną białą kiełbasę piecze się 30 minut w temperaturze 180 stopni, cienką kiełbasę (grubości frankfurterek) piecze się przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Jest wyśmienita na ciepło z musztardą, bądź na zimno z ćwikłą i chrzanem.

Składniki:

  • 1 kg surowej białej kiełbasy,
  • 4 średnie cebule,
  • główka czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2-3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Ząbek czosnku obierz, pokrój na plasterki.
  2. Białą kiełbasę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i ściśle ułóż w nim ponakłuwane wykałaczką kiełbasy.
  4. Resztą oleju posmaruj kiełbasy i obsyp majerankiem, obłóż czosnkiem i cebulą.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, w temperaturze 180 stopni, aż kiełbasa się przyrumieni.

Przed pieczeniem białą kiełbasę możesz tez obsmażyć na patelni, a dopiero później upiec. Wówczas czas pieczenia skróć do 20 minut, jednak temperatura pieczenia może być wyższa i wynosić 200 stopni.

Artykuł pierwotnie został opublikowany 17.03.2010.

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:
33 przepisy na mięsa wielkanocne
Szybkie przepisy na Wielkanoc
Sałatki na Wielkanoc