Bulion wołowy

Świątecznie na ciepło!
/ 17.03.2009 16:56
Składniki:
- 1 kg wołowiny np. szponder, pręga
- 50 dag kości wołowych bez szpiku
-2,5 litra wody
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- koperek lub natka
- pieprz mielony i w ziarnach
- sól
- 5 dag mąki
- 1 duże jajko lub 2 małe

Mięso i kości opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić, podgrzewać do wrzenia, zebrać szumowiny, włożyć włoszczyznę i przyprawy, powoli gotować. Gdy mięso będzie miękkie, odcedzić, przecedzić przez gęste sito. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę i szczyptę soli, wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki. Wlewać ciasto cienką strużką (najlepiej przez lejek) na wodę lub bulion, delikatnie mieszając, podawać z mięsem i marchewką, posypać zieleniną.