Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kotlety jagnięce z kostką
- 3-4 ząbki czosnku
- cebula
- cytryna
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- świeże gałązki ziół (np. tymianku, rozmarynu)
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kotlety z jagnięciny!
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, miód, sporą szczyptę ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
- Składniki dobrze wymieszaj i natrzyj powstałą pastą kotlety.
- Odstaw pod przykryciem do lodówki na 2 godziny.
- Patelnię grillową posmaruj olejem, rozgrzej i ułóż kotlety.
- Usmaż na brązowo z obu stron.
- Udekoruj świeżymi gałązkami ziół i podawaj z pieczonymi ziemniakami.