Pieczeń z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie

Ze szpinakiem i bazylią!
Weronika Kwaśniak / 24.02.2016 04:12
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń z jajkiem - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Na masę ziołową:

  • 5 jajek na twardo
  • 30 dag szpinaku
  • garść świeżej bazylii
  • 10 dag startego sera żółtego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczeń z jajkiem!

  1. W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso, jajka, posiekaną cebulę i przyprawy.
  2. Formę keksową o wymiarach 26 na 8 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Włóż 1/2 mięsa mielonego i wzdłuż przez środek formy ułóż, jedno za drugim, jajka.
  4. Szpinak i bazylię umyj, osusz, posiekaj i zblanszuj we wrzątku.
  5. Następnie odciśnij na sicie.
  6. Połącz ze startym serem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Masę rozłóż po bokach jajka.
  8. Na to wyłóż resztę mięsa.
  9. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz więcej przepisów na mięsa:

Szynka z cytryną i ziołami - przepis
Rolada z farszem z bazylii - przepis
Jak zrobić polędwiczki w panierce?
Polędwiczki z malinami - przepis
Wieprzowina curry - przepis

DRUKUJ PRZEPIS