Babka piaskowa na Wielkanoc fot. Fotolia

Babka piaskowa - przepis na babę wielkanocną

To doskonałe ciasto przygotujesz w pół godziny. Zachwyt rodziny i tradycyjny smak świąt gwarantowane!
Weronika Kwaśniak / 31.03.2015 15:10
Babka piaskowa na Wielkanoc fot. Fotolia
Czas przygotowania - 30 minut, 12 porcji
1 porcja - 200 kalorii

Składniki na babkę piaskową:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 polewy w proszku o smaku cytrynowym
  • 6 łyżeczek mleka

Przepis na babkę piaskową:

  1. Jajka ubić dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  2. Dodać aromat oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować
  3. Wlać sok z cytryny i olej, dalej miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Formę z kominkiem posmarować dokładnie margaryną i oprószyć mąką, wlać ciasto, piec w temp. 180°C ok. 50 min.
  5. Polewę w proszku wymieszać z mlekiem i posmarować zimne ciasto.
Na zlecenie Edipresse

Zobacz inne przepisy na babkę piaskową:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/26.03.2013 12:44
babka piaskowa w moim domu być musi!
/03.08.2006 14:36
bardzo dobry przepis pyszna baba