Pijąc w pośpiechu herbatę, często zapominamy o możliwości delektowania się jej doskonałym aromatem. A przecież producenci najbardziej znanych marek tego wykwintnego napoju starają się jak najlepiej skomponować skład herbacianych mieszanek.
Czytaj więcej
Kuchnia śląska niewątpliwie kojarzy się z roladą, kluskami, krupniokami i żymlokami. Jest bardzo smaczna, mimo przekonania, że kaloryczna. Na kuchnię śląską wywarły wpływ kuchnia niemiecka, czeska, austriacka i polska.
Czytaj więcej
Grzane piwo cieszy się powodzeniem nie tylko wśród smakoszy chmielowych trunków. Ten pyszny napój, nasycony korzennym smakiem, uznawany jest także za świetny sposób na pozbycie się przeziębienia…
Czytaj więcej
Melszpejz – rodzaj deseru spotykany w kuchni kresów północnych i litewskiej oraz niemieckiej. Popularny jeszcze przed wojną obecnie występuje głównie w krzyżówkach. A szkoda.
Czytaj więcej
Jeśli planujemy przyjęcie dla dorosłych, sprawa jest prosta. Efektowna kompozycja kwiatowa sprawi, że wszyscy będą zachwyceni i z pewnością docenią nasz dobry gust. Jak jednak udekorować stół, jeśli ma przy nim zasiąść grupa rozbrykanych maluchów?
Czytaj więcej
Świąteczny nastrój tworzy wiele elementów. To zielona choinka obwieszona kolorowymi bombkami i błyszczącymi łańcuchami, to też zapachy wigilijnych potraw i wysprzątanego mieszkania. Wszystko, co składa się na nasze świąteczne wspomnienia z dzieciństwa i ...
Czytaj więcej
Chardonnay - najbardziej popularny biały szczep na świecie, wykorzystywany przy produkcji szampana i białych wytrawnych win. Niczym Kopciuszek, wrócił z kuchni na salony. Zachwyca smakiem i barwą, kusi aromatem…
Czytaj więcej