Kompot z suszu jest tradycyjną polską potrawą świąteczną. Podawany był na zakończenie wieczerzy wigilijnej. Przyrządza się go bardzo łatwo z suszonych owoców, wody oraz przypraw. Można używać owoców według własnego uznania: jabłek, gruszek, śliwek, fig, moreli i rodzynek. Do kompotu nadaje się również pigwa. Doprawia się cukrem, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i goździkami. Do ciepłego kompotu można dodawać plastry cytryny lub pomarańczy. Ma kolor brązowy, a smak i aromat suszonych owoców.
Mimo, że przyrządzenie kompotu jest bardzo łatwe, zajmuje trochę czasu. Owoce zalane wodą muszą odstać co najmniej 2 godziny. Zaleca się zacząć przygotowanie go dzień wcześniej zalewając owoce, bo im dłużej kompot stoi, tym staje się smaczniejszy. Po wypiciu kompotu możemy jeszcze kilkakrotnie zalewać pozostałe na dnie garnka owoce wodą do czasu aż kompot zachowa smak i aromat.
Kompot podaje się albo w salaterkach wraz z owocami albo w dzbanku jako napój. Należy podczas przelewania kompot przecedzić.
Kompot z suszu wspomaga trawienie, co jest atutem po świątecznym przejedzeniu.
Prócz tego syci, gasi pragnienie oraz pomaga uporać się z następstwami zatrucia alkoholowego.
Dawniej serwowany był zimą również do obiadu. Gotowało się go z ususzonych jesienią owoców, najczęściej jabłek, gruszek i śliwek – w szczególności węgierek. W każdym gospodarstwie rosły drzewa owocowe, więc przyrządzanie kompotu z suszu było tradycją, która z czasem przekształciła się w tradycję wigilijną.
Przepis: Wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki:
Suszone owoce (na 5 litrów wody ok. 2 kg owoców)
Przyprawy (imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki)
Woda
Cukier lub miód
Owoce, przyprawy, cukier lub miód można dodawać według uznania.
Sposób przyrządzenia :
Owoce dokładnie wypłucz, a następnie zalej wodą, tak aby znajdowała się około 3 cm nad owocami. Całość odstaw na minimum 2 godziny, aby owoce napęczniały. Następnie dolej wody i gotuj przez 20 minut dodając przyprawy, cukier lub miód.