Cynamon w kuchni
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw korzennych, o słodkawym smaku i bardzo przyjemnym aromacie. Podsyca apetyt, ułatwia trawienie. Obecnie stosowany jest przeważnie jako przyprawa do deserów, słodyczy, konfitur, herbaty, kawy, dań mlecznych, kompotów, marynat, ponczów, przeróżnych nalewek czy grzanego wina. Dodawany jest również do pieczonych puddingów oraz niektórych dań z mięsa i ryb. Kora zawiera do 4 proc. olejku, związki śluzowe, garbniki, cukry. Ekstrakty z kory są stosowane w dolegliwościach trawiennych, braku łaknienia, wzdęciach i skurczach żołądka.
Zalecany jest najczęściej cynamon sproszkowany lub w łuskach. W Indiach np. cynamon nie jest rozdrabniany, tylko kawałki kory smaży się na gorącym oleju, dopóki się nie rozwiną. Cząstki jego kory mogą być przy podawaniu gotowej potrawy usunięte, choć częściej są one pozostawiane w celach dekoracyjnych, aby rozsiewały przyjemną woń. Jeżeli w kuchni stosujemy proszek cynamonowy, pamiętajmy, by dodawać go na krótko przed podaniem potrawy, bo w trakcie gotowania cynamon staje się gorzkawy.
Cynamonowe święta
Najczęściej w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, a rzadziej na co dzień – w naszych mieszkaniach unosi się aromat wielu korzennych przypraw, a pośród nich cynamonowy zapach pieczonych pierników czy ciasteczek na choinkę, zobacz przepisy: Pierniczki bożonarodzeniowe, Piernik. Natomiast wyśmienitym deserem z cynamonem jest szarlotka z dużą ilością jabłek, ciasteczka cynamonowe na miodzie, a także inne wypieki, zobacz przepis na: Ciasto cynamonowe, Ciasto cynamonowo-pomarańczowe. A wiśnie zapiekane w cieście z dodatkiem cynamonu, goździków, wanilii i orzechów włoskich – to po prostu cynamonowy poemat.
Dodatek do napojów
Cynamon dodaje się do rozgrzewających grzańców z dodatkiem alkoholu, zobacz przepisy: Grog na rumie, Glogg szwedzki grzaniec, Grzane piwo z miodem, Grzane piwo z żółtkiem. Jeszcze bardziej aromatyczna i o wysoce wyrafinowanym smaku jest kawa z dodatkiem cynamonu i (lub) kardamonu.
Wątróbki drobiowe z ryżem i cynamonem
- 30 dkg świeżych wątróbek drobiowych,
- 1 torebka ryżu,
- 2-3 małe cebulki lub 1 średnia,
- cynamon ok. 2 małych łyżeczek (lub wg uznania).
Wątróbki posiekać drobno lub przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach, cebulkę posiekać i zeszklić, potem dodać wątróbkę i na oleju smażyć wszystko aż wątróbka zacznie się „rozpadać” i zmieni kolor na jaśniejszy, następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Na koniec dodać cynamon, wymieszać – danie to można podawać z sałatkami jako potrawę główną lub dodatek np. do drobiowych szaszłyków z sosem.
W kuchni włoskiej znaleźć można przepis na: Jagnięcinę pieczoną z dodatkiem cynamonu. W Chinach popularnością cieszy się - zobacz przepis: Zupa cynamonowa.
Zobacz więcej przepisów z cynamonem.