Imbir

Imbir

W Chinach imbir dodaje się do wielu potraw, zazwyczaj w towarzystwie czosnku, cebuli i chili lub syczuańskiego pieprzu.
/ 16.07.2009 13:38
Imbir

Co z nim robić?

Ma bardzo aromatyczny, świeży zapach, nieco cytrusowy i lekko pikantny słodkawy smak. Świeży korzeń imbiru należy obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki i posiekać. Można go smażyć, gotować lub dodawać do sosów – wtedy lepiej zetrzeć go na tarce. Jeśli jest włóknisty – oznacza to, że jest przejrzały, został zebrany za późno. Przechowujemy go w lodówce, jest trwały.

Zastosowanie w kuchni

W chińskiej kuchni dodaje się go do przyprawiania drobiu, zobacz przepis: Kurczak z migdałami (xingren jiding), Kurczak cytrynowy tradycyjny,  ryb i owoców morza, zobacz przepis: Ryba w sosie imbirowym, Krewetki przyrządzane po kantońsku, baraniny, dań z innych mięs zobacz przepis: Smażona wieprzowina z warzywami,  potraw z tofu, dań wegetariańskich, a także zup.

Łączy się go z innymi przyprawami: goździkami, anyżem gwiaździstym, cynamonem, kardamonem, gorczycą, kurkumą. Wchodzi w skład popularnych sosów: sosu imbirowego, sosu gong-bao z sosem sojowym, czosnkiem, chili i olejem sezamowym, sosu słodko-kwaśnego. Skórka cytrynowa i pomarańczowa podkreślają jego cytrusowe nuty. 

Herbata imbirowa

Popularnym orzeźwiającym napojem jest herbata imbirowa. W tym celu gotujemy wodę z korzeniem imbiru, który następnie wyjmujemy a w wodzie imbirowej zaparzamy herbatę. Można ją osłodzić brązowym cukrem lub miodem i dodać do niej plasterek cytryny lub pomarańczy.
W Państwie Środka herbatę przyrządza się z młodych kłączy, nazwanych „zielonym imbirem”. Na chińskich bazarach sprzedaje się imbir marynowany cukrem, octem lub sherry.
Słodycze

W formie suszonych kandyzowanych cukierków wchodzi w skład tradycyjnych pudełek ze słodyczami, które jada się z okazji Chińskiego Nowego Roku.

Zastępowanie suszonym imbirem

Oryginalnie nie używa się suszonego, sproszkowanego imbiru. Jeśli musimy go zastosować odpowiednio więcej. Zamiast łyżeczki pokrojonego świeżego imbiru dodajmy 2 łyżeczki sproszkowanego.

Właściwości lecznicze

Chińczycy od starożytności cenili walory lecznicze imbiru. Stosuje się go jako lek na przeziębienia. Doskonale łagodzi stany zapalne gardła i rozmaite chrypki. Ma tę zaletę, że przy antyseptycznym działaniu nie wysusza błon śluzowych, a wręcz je nawilża oraz przy ostrym bólu gardła ma dzianie znieczulające. Obrane plasterki imbiru ssie się tak jak u nas pastylki na gardło.

Imbir leczy chorobę lokomocyjną, poranne mdłości u ciężarnych, zaburzenia menstruacyjne, migrenę. Wspomaga walkę z nowotworami.

Produkcja

Chiny są drugim po Indiach producentem imbiru na świecie. Ich udział w globalnym rynku wynosi sięga 20%.