Potas, magnez i wapń to najważniejsze składniki mineralne dla osób, które cierpią na cukrzycę lub pragną schudnąć. Zadbajmy o prawidłową ilość tych składników w diecie, a unikniemy problemów z nadciśnieniem – chorobą, która często towarzyszy cukrzycy i ...
Czytaj więcej
Dieta osób chorych na cukrzycę powinna zawierać dużo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy je m.in. w produktach zbożowych, które dodatkowo zawierają również błonnik – nazywany często eliksirem dla jelit. Dlaczego są one tak zdrowe i gdzie ich ...
Czytaj więcej
Celiakia to nietolerancja glutenu. Wiąże się ze stosowaniem restrykcyjnej diety bezglutenowej, czasem przez całe życie. Profilaktycznie eliminuje się gluten z diety niemowlęcia, aby zapobiec alergiom pokarmowym i innym powikłaniom. Jakie produkty są zatem ...
Czytaj więcej
Tajemnicza zmora wielu z nas – i kobiet i mężczyzn. Zaparcia. Zwykle ich przyczyny są banalne, a dzięki modyfikacji pewnych czynników, możemy się ich pozbyć i skutecznie im zapobiegać.
Czytaj więcej
Coraz częściej rodzice dbają o zdrowy tryb życia i rezygnują z jedzenia mięsa. A jak jest z dziećmi? Czy taka dieta sprzyja dobremu rozwojowi?
Czytaj więcej
Do grupy produktów pełnoziarnistych zaliczamy pokarmy powstałe z różnego rodzaju ziaren. Jest więc ona bardzo obszerna. Podstawowym warunkiem do zaklasyfikowania do grupy pełnoziarnistych jest mąka, z jakiej został wytworzony.
Czytaj więcej
Jak jeść, żeby dostarczyć sobie i dziecku wszystkich potrzebnych mikroelementów, a jednocześnie nie przytyć? Zapoznaj się z podstawowymi zasadami jedzenia w czasie ciąży.
Czytaj więcej
Wiesz, że masz jeść dla dwojga, ale czy wiesz, ile owoców, warzyw, mięsa włożyć na talerz? Przygotowaliśmy piramidę żywienia na okres ciąży.
Czytaj więcej