Co zaliczamy do produktów pełnoziarnistych?

Do grupy produktów pełnoziarnistych zaliczamy pokarmy powstałe z różnego rodzaju ziaren. Jest więc ona bardzo obszerna. Podstawowym warunkiem do zaklasyfikowania do grupy pełnoziarnistych jest mąka, z jakiej został wytworzony.
Do grupy produktów pełnoziarnistych zaliczamy pokarmy powstałe z różnego rodzaju ziaren. Jest więc ona bardzo obszerna. Podstawowym warunkiem do zaklasyfikowania do grupy pełnoziarnistych jest mąka, z jakiej został wytworzony.

Musi ona pochodzić z ziaren, które w całości zostały poddane zmieleniu, wraz z ich zewnętrzną okrywą - bo to właśnie zawiera najwięcej dobroczynnych dla organizmu składników m.in. błonnik, witaminy z grupy B (niacyna, folacyna) oraz minerały (fosfor, żelazo, cynk, magnez).

Co zaliczamy do produktów pełnoziarnistych?Najbardziej znanym pełnoziarnistym produktem, po który Polacy sięgają najczęściej jest chleb. Prawdziwy, pełnoziarnisty chleb jest gliniasty, ma szarobrązowy kolor i nie jest puszysty. Jego charakterystyczną cechą jest także to, że nie kruszy się i długo pozostaje świeży. Niektórzy producenci posypują pieczywo ziarnami np. dyni czy słonecznika lub sezamem, ale nie oznacza to, że dzięki temu chleb staje się pełnoziarnistym.

Drugi produkt, po który coraz częściej sięgają konsumenci, to makaron pełnoziarnisty. Jest on ciemniejszy od pszennego, ponieważ - podobnie jak pozostałe produkty pełnoziarniste - produkowany jest z mąki z pełnego przemiału, a więc zawiera wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze.

Kolejnym coraz bardziej popularnym produktem z kategorii pełnoziarnistych, jest ryż brązowy. Ma on długie, jasnobrązowe ziarenka zakończone są białymi plamkami. Należy go gotować zdecydowanie dłużej niż ryż biały, bo około 35 minut.

Grube kasze (np. pęczak, gryczana, jaglana) zaliczane są również do grupy produktów pełnoziarnistych.

Pełnoziarnista oferta bogata jest także w „śniadaniowe warianty”. Zaliczamy do nich płatki zbożowe z pełnego ziarna. Ze względu na znikomą zawartość cukru, mogą one nie zadawalać niektórych konsumentów. Doskonałą alternatywą są muesli, czyli mieszanka płatków z pełnego ziarna z prażonymi orzechami i suszonymi owocami.

Produktami pełnoziarnistymi są również pełnoziarniste ciasteczka oraz prażona (bez użycia tłuszczu) kukurydza.

Czy produkty pełnoziarniste są kopalnią składników mineralnych i witamin?

Produkty pełnoziarniste znane to źródło ważnych i niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych i witamin. Wszystkie te substancje pomagają zachować silny organizm i wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie.

Składniki produktów pełnoziarnistych

Błonnik pokarmowy
Błonnik inaczej zwany włóknem pokarmowym jest składnikiem pochodzenia roślinnego, występującym w ścianach komórek roślinnych. Jest odporny na działanie enzymów trawiennych w naszym organizmie. Jednak mimo, że nie posiada właściwości odżywczych, pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, m.in. zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Z tego też względu uważny jest za konieczny składnik codziennej diety.

Frakcje wchodzące w skład błonnika mają różną budowę chemiczną i mogą być rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie, a także mają odmienny wpływ na działanie naszego organizmu.
  • Błonnik nierozpuszczalny to celuloza, część hemicelulozy i ligniny, czyli tzw. włókno surowe, które jest oporne na działanie enzymów trawiennych i drobnoustrojów
  • Błonnik rozpuszczalny to głównie pektyny, niektóre hemicelulozy, gumy i śluzy, czyli substancje częściowo przyswajalne, degradowane przez drobnoustroje w jelitach do związków wchłanianych i metabolizowanych w organizmie.
Do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego potrzebne jest spożycie błonnika na poziomie 30-40g dziennie. Z badań wynika, że Polacy spożywają go dwukrotnie mniej ok. 15 g/dzień. Odpowiednia dzienna dawka błonnika korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, a co za tym idzie na swobodne „przemieszczanie” się pokarmu wzdłuż układu pokarmowego. Na właściwości błonnika powinny zwrócić uwagę osoby chore na cukrzycę, ponieważ błonnik jest polecany jako element diety niskocukrowej.

Kwas foliowy, który przyczynia się do prawidłowego wzrostu dziecka w łonie matki, odgrywa istotną rolę przy podziałach komórek, a także ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym.

Niacyna, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych.

Oraz minerały:

Fosfor jest potrzebny do budowy kości i zębów a także błon komórkowych, jest również konieczny do prawidłowego metabolizmu energetycznego w organizmie.

Żelazo jest niezbędne do rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych, oraz do prawidłowego funkcjonowania układu immunogolgicznego, ponadto żelazo jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz do transportu tlenu w organizmie.

Magnez bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego a także ma istotne znaczenie w wykorzystaniu energii przez organizm.

Cynk jest konieczny do funkcjonowania układu odpornościowego do podziału komórek, a także pomaga w budowie i utrzymaniu mocnych kości. Ten składnik mineralny pomaga również w gojeniu się ran i jest potrzebny dla zdrowia skóry.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11 lat temu
pelna racja, ale zobaczcie takze ilosci weglowodanow w tym pieczywie. W Polsce jest nowy gatunek : chlebadama i sensacja jest ,bo w nim jest tylko 1,9 weglowodanow