Fundusz Szwajcarski

 

Program Swiss Contribution wspiera Instytut Żywności i Żywienia, który realizuje w Polsce globalną strategię Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą propagowania zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości. Szwajcarsko-Polski Program Współpracy, czyli tzw. Fundusz Szwajcarski, jest formą bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Szwajcarię Polsce i 9 innym państwom członkowskim Unii Europejskiej, które przystąpiły do niej 1 maja 2004 r. Głównym celem programu jest zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej.

 

Czym zastąpić jajko – triki kuchenne!
Czym zastąpić jajko – triki kuchenne! 6 lat temu
Większość osób nie wyobraża sobie gotowania bez jaj. Jak zrobić kotleta, panierkę czy ciasto bez jajek? Czy jest to możliwe? Oczywiście – oto alternatywy! Czytaj więcej
Co jeść w święta gdy cierpimy na chorobę żołądka?
Co jeść w święta gdy cierpimy na chorobę żołądka?7 lat temu
Jak zorganizować zdrowe święta, jeśli miewamy problemy z żołądkiem? Co może w Wigilię jeść osoba cierpiąca na refluks, niestrawność, chorobę wrzodową lub raka żołądka? Czytaj więcej
Kiszonki – czy są zdrowe i kto nie powinien ich jeść?
Kiszonki – czy są zdrowe i kto nie powinien ich jeść?9 lat temu
Kiszonki przygotowane w domu to bogactwo witamin, minerałów i błonnika, jednak te kupione w sklepie często tracą na wartości. Dlaczego? Czytaj więcej
Dieta poza domem? Sprawdź, jak jeść zdrowo na mieście!
Dieta poza domem? Sprawdź, jak jeść zdrowo na mieście!9 lat temu
Podczas obiadu na mieście, kawie ze znajomymi czy przyjęciu zazwyczaj odpuszczamy sobie dietę i sięgamy po takie potrawy, które na co dzień są zakazane. Jak odżywiać się zdrowo na mieście? Oto najważniejsze zasady! Czytaj więcej
Co kryje w sobie fast food?
Co kryje w sobie fast food?9 lat temu
Produkty typu fast food, czyli hamburgery, frytki czy pizza, to przede wszystkim źródło szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych czy potencjalnie rakotwórczego akryloamidu. Co jeszcze kryje się w fast foodach? Czytaj więcej
Czy sklepowe pieczywo mrożone jest zdrowe?
Czy sklepowe pieczywo mrożone jest zdrowe?9 lat temu
Pieczywo mrożone, rozmrażane w sklepie, kusi nas pięknym zapachem i zachęca do kupna. Czy jednak warto je jeść? Czy jest zdrowe? A może lepiej upiec własny chleb? Czytaj więcej
Jak zmniejszyć niedobór witaminy D w okresie jesienno-zimowym?
Jak zmniejszyć niedobór witaminy D w okresie jesienno-zimowym?9 lat temu
Dlaczego ludzki organizm potrzebuje witaminy D? Jak ją pozyskiwać i czym grożą jej niedobory? Czytaj więcej
Jaki jest wpływ jedzenia na zdrowie zębów?
Jaki jest wpływ jedzenia na zdrowie zębów?9 lat temu
Jak posiłki wpływają na zdrowe zębów i całej jamy ustnej? Które pokarmy powodują próchnicę? Jak dbać o zęby, aby były zdrowe i mocne? Czytaj więcej
Zgaga – jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?
Zgaga – jak się przed nią uchronić i jak się jej pozbyć?9 lat temu
Czym dokładnie jest zgaga i czy bywa groźna dla zdrowia? Jak ją zwalczyć i kiedy należy iśc do lekarza? Czytaj więcej
Żywność GMO – obalamy mity!
Żywność GMO – obalamy mity!10 lat temu
Czy GMO powoduje raka? A może zmienia ludzkie DNA? Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia obalają mity związane z żywnością genetycznie modyfikowaną! Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA