Program Swiss Contribution wspiera Instytut Żywności i Żywienia, który realizuje w Polsce globalną strategię Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą propagowania zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości. Szwajcarsko-Polski Program Współpracy, czyli tzw. Fundusz Szwajcarski, jest formą bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Szwajcarię Polsce i 9 innym państwom członkowskim Unii Europejskiej, które przystąpiły do niej 1 maja 2004 r. Głównym celem programu jest zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej.
Czym są produkty probiotyczne? Jakie bakterie je tworzą? Czy każdy jogurt jest probiotyczny? Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny?
Czytaj więcej
W jakim celu używa się przypraw korzennych i jakie jest ich działanie na organizm człowieka? Co sprawia, iż określa się je mianem surowców działających prozdrowotnie?
Czytaj więcej
Czym, pod względem składników odżywczych, różni się mleko krowie, kozie i roślinne, np. ryżowe lub sojowe? Które wybrać i czy któreś z nich jest najzdrowsze?
Czytaj więcej
Ksylitol, stewia, a może aspartam – które substancje słodzące są odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę? Które z nich mogą zaszkodzić i dlaczego?
Czytaj więcej
Dlaczego gdy jesteśmy głodni, mamy większe skłonności do złości i agresji? Czy wystarczy zjeść coś słodkiego, by znów się uspokoić i poprawić sobie nastrój?
Czytaj więcej
Amarantus, kasza gryczana, a może komosa ryżowa – które zboża są najbardziej wartościowe, co zawierają i jak je jeść? Oto nasz mini poradnik!
Czytaj więcej