Fundusz Szwajcarski

 

Program Swiss Contribution wspiera Instytut Żywności i Żywienia, który realizuje w Polsce globalną strategię Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą propagowania zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości. Szwajcarsko-Polski Program Współpracy, czyli tzw. Fundusz Szwajcarski, jest formą bezzwrotnej pomocy zagranicznej przyznanej przez Szwajcarię Polsce i 9 innym państwom członkowskim Unii Europejskiej, które przystąpiły do niej 1 maja 2004 r. Głównym celem programu jest zmniejszenie różnic społeczno-gospodarczych w ramach rozszerzonej Unii Europejskiej.

 

Jak wybrać dobry produkt probiotyczny?
Jak wybrać dobry produkt probiotyczny?10 lat temu
Czym są produkty probiotyczne? Jakie bakterie je tworzą? Czy każdy jogurt jest probiotyczny? Jaka dawka probiotyku warunkuje efekt prozdrowotny? Czytaj więcej
Przyprawy korzenne –  dlaczego są zdrowe?
Przyprawy korzenne – dlaczego są zdrowe?10 lat temu
W jakim celu używa się przypraw korzennych i jakie jest ich działanie na organizm człowieka? Co sprawia, iż określa się je mianem surowców działających prozdrowotnie? Czytaj więcej
Mleko krowie, kozie czy roślinne – które wybrać?
Mleko krowie, kozie czy roślinne – które wybrać?10 lat temu
Czym, pod względem składników odżywczych, różni się mleko krowie, kozie i roślinne, np. ryżowe lub sojowe? Które wybrać i czy któreś z nich jest najzdrowsze? Czytaj więcej
Które substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków?
Które substancje słodzące są bezpieczne dla diabetyków?10 lat temu
Ksylitol, stewia, a może aspartam – które substancje słodzące są odpowiednie dla osób cierpiących na cukrzycę? Które z nich mogą zaszkodzić i dlaczego? Czytaj więcej
Głodny nie jesteś sobą, czyli jak dieta wpływa na emocje?
Głodny nie jesteś sobą, czyli jak dieta wpływa na emocje?10 lat temu
Dlaczego gdy jesteśmy głodni, mamy większe skłonności do złości i agresji? Czy wystarczy zjeść coś słodkiego, by znów się uspokoić i poprawić sobie nastrój? Czytaj więcej
Po które zboża warto sięgać?
Po które zboża warto sięgać?10 lat temu
Amarantus, kasza gryczana, a może komosa ryżowa – które zboża są najbardziej wartościowe, co zawierają i jak je jeść? Oto nasz mini poradnik! Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA