Czy sklepowe pieczywo mrożone jest zdrowe?

Pieczywo mrożone, rozmrażane w sklepie, kusi nas pięknym zapachem i zachęca do kupna. Czy jednak warto je jeść? Czy jest zdrowe? A może lepiej upiec własny chleb?

chleb

fot. Fotolia

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pysznego, chrupiącego i jeszcze ciepłego pieczywa. Popularne dyskonty kuszą nas właśnie takim chlebem czy bułkami. Ale czy naprawdę wypiekane jest ono w sklepie? Czy warto kupować takie pieczywo i jak wybrać dobrej jakości chleb?

Sklepowe pieczywo mrożone – czy warto je kupować?

Pieczywo zalicza się do produktów zbożowych, które stanowią podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Dlatego też warto zadbać o wybór dobrej jakości chlebów i bułek. Popularne stało się „świeże”, ciepłe, chrupiące, wypiekane w sklepie pieczywo z mrożonego ciasta. Mimo że mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania żywności, pieczywo to mrożone jest ciekłym azotem i przechowywane nawet pół roku, a tym samym zawiera przy tym dużo polepszaczy: stabilizatory, barwniki, konserwanty, propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który wywołuje problemy skórne oraz astmę.

Zwykle producentem tego pieczywa są inne kraje takie jak Rumunia. Różnice pomiędzy  chlebem z piekarni a chlebem z ciasta głęboko mrożonego są ogromne. Dobre pieczywo ma krótką listę naturalnych składników. Powstaje z mąki pełnoziarnistej, wody, zakwasu lub drożdży, soli i wszelkich dodatków typu ziarna. Taki skład zapewnia podaż błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, żelaza i cynku.

Jak wybrać dobre pieczywo?

Musi być po prostu szare i ciężkie, bez substancji barwiących takich jak słód jęczmienny czy karmel

Czytając etykietę takiego pieczywa, należy zwrócić uwagę na to, aby mąka pszenna nie była na pierwszym miejscu w składzie, a chleb nie zawierał dodatków typu spulchniacze.

Rodzi się również pytanie jaki chleb jest zdrowszy: na drożdżach czy na zakwasie? Ze względu na lepszą przyswajalność witamin i składników mineralnych warto wybierać chleb na zakwasie, który posiada mniejszą zawartość kwasu fitynowego. Ten z kolei odpowiedzialny jest za mniejsze wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu i cynku.

Zobacz też: Czy na diecie warto jeść chrupkie pieczywo?

Upiecz chleb samodzielnie!

Najlepiej przygotować samemu pieczywo w domowym piekarniku. Wtedy mamy pewność, iż taki będzie on zdrowy, smaczny i zachowa świeżość na wiele dni.

Przygotowanie własnego chleba w cale nie jest trudne!

Składniki na dwa chlebki:

  • 1kg mąki najlepiej pełnoziarnistej lub mieszanka różnych mąk,
  • 4 szklanki ciepłej wody,
  • Sól,
  • Szklanka płatków owsianych (można dodać też płatki gryczane),
  • Szklanka otrąb pszennych,
  • Szklanka siemienia lnianego,
  • Opakowanie pestek dyni,
  • Opakowanie pestek słonecznika,
  • Można dodać suszone śliwki lub morele, orzechy.

Sypkie dodatki można dodawać według uznania (więcej lub mniej bądź z jakiś zrezygnować). Gotowa masa nie może być ani lejąca, ani bardzo twarda, gęstość należy regulować przez dodatek wody lub reszty składników.

Sposób przygotowania: mąkę zmieszać z łyżeczką soli, dodać ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.  Kolejno dodawać pozostałe składniki oraz zakwas i dalej wyrabiać od spodu w celu napowietrzenia drewnianą łyżką. Odłożyć do słoiczka trochę ciasta – nowy zakwas, który może stać w lodówce do 10 dni. Foremki (jak na makowiec) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować cienko olejem. Podzielić masę i uformować z góry na gładką powierzchnię ręką z dodatkiem oleju. Odstawić na ok. 10h, piec w temperaturze 180⁰C przez 1h i 15 minut.

Zobacz też: Po które zboża warto sięgać?

Autor: mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Instytut Żywności i Żywienia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)