Najkrócej można powiedzieć, że jest to mieszanka moszczu winnego z koniakiem. Pineau des Charentes powstało, podobnie jak wiele innych pyszności, przez przypadek.
Z kart historii
W roku 1589 pewien winiarz z Burie wlał omyłkowo moszcz do beczki, w której znajdowała się pewna ilość koniaku. Gdy po kilku latach szukał w swojej piwnicy pustych beczek natknął się na trunek będący bohaterem niniejszego tekstu. I tak oto narodziło się wino likierowe z domieszką koniaku.
Lokalna duma
Obecnie produkcja Pineau jest we Francji bardzo rozpowszechniona, powstaje w większości gospodarstw w departamencie Charente-Maritime i nie tylko. Często jest punktem honoru udowodnienie, że własne Pineau des Charentes jest lepsze, od tego, zrobionego przez sąsiada.
Gwarancja jakości
Sąsiedzka konkurencja nie oznacza, że jakość Pineau jest pozostawiona żywiołowi. Poprawność produkcji tego wina likierowego gwarantuje system AOC. Ważnym czynnikiem przy produkcji Pineau jest starzenie go w beczce.
Polecamy: Zinfandel
Czas i miejsce starzenia
Białe wino musi dojrzewać przez minimum 18 miesięcy z czego 12 w beczce, zaś czerwone i różowe przez 12 miesięcy, z czego 8 w dębowej beczce. Możemy również spotkać się z wersjami 5 i 10 – letnimi.
Charakterystyka smaku
Dolanie koniaku do niesfermentowanego jeszcze soku winogronowego sprawia, że grona nie zamieniają cukru w alkohol. Daje nam to w efekcie napój wyraźnie słodki, pełen witamin i innych składników naturalnych.
Jak podawać – solo, czy w duecie?
Pineau des Charentes najlepiej będzie nam smakowało, gdy je schłodzimy temperatury do 8-10 stopni i podamy w kieliszkach koniakowych. Świetnie się również miesza z sokami owocowymi, tonikiem z miętą.
Czytaj także: Wiele imion - jeden smak