Szczególnie w odniesieniu do win należy pamiętać, że wina młode i wina stare podaje się w różnych temperaturach – im wino starsze tym temperatura jego serwowania powinna być bliższa warunkom piwnicznym. Zapamiętaj też tych kilka cennych rad: lepiej podać wino chłodniejsze o jeden – dwa stopnie niż za ciepłe, cały aromat ukryty w trunku ujawni się wówczas podczas picia. Nigdy nie proponuj kostek lodu do wina. Nigdy nie trzymaj wina białego w lodówce dłużej niż przez 48 godzin. Zapomnij też o schładzaniu wina w zamrażalniku. Pamiętaj, że cały aromat ukryty w winie powinien ujawniać się stopniowo – dlatego wino przyniesione z piwnicy powinno ogrzewać się do temperatury pokojowej stopniowo – nigdy mu w tym nie pomagaj kładąc butelkę na kaloryferze lub zanurzając ją w gorącej wodzie.
Polecamy: Stary styl wina
Napój |
Temperatura serwowania w stopniach Celsjusza |
wino musujące, szampan |
5-8 |
szampany rocznikowe |
7-9 |
białe wino wytrawne |
7-10 |
czerwone wino wytrawne |
16-18 (temperatura pokojowa) |
likiery |
temperatura pokojowa |
tokaj |
6-8 |
różowe wino |
8-12 |
wódka |
6-8 |
gin |
8-10 |
koniak |
temperatura pokojowa |
piwo |
8-10 |
woda, soki |
schłodzone |