Ruby
Podstawowy, codzienny styl Porto. Swoją nazwę zawdzięcza rubinowej barwie. Kupaż ruby tworzony jest z przynajmniej jednorocznych win. Następnie dojrzewa nawet powyżej trzech lat. Choć nieźle się nadaje do starzenia, to najlepiej je wypić póki jest młode.
White Port
Wytwarza się je tak samo jak czerwone, ma zmienną słodkość, od bardzo wytrawnego, aż po bardzo słodkie. Białe porto może być konsumowane jak zwykłe wino lub serwowane schłodzone z cytryną lub tonikiem.
Vintage
Niezwykle prestiżowy i długowieczny styl Porto. Jest to Porto rocznikowe powstające wyłącznie z najlepszych gron, z najlepszych działek. Musi być butelkowane między 1 lipca drugiego roku po zbiorze a 30 czerwca trzeciego roku po zbiorze. Butelkuje się je bez żadnej filtracji. Porto Vintage wielu uważa za jedno z najlepszych win świata. Jest wizytówką domu winiarskiego. Nie powstaje w każdym roczniku, ale te z lat najlepszych mogą dojrzewać nawet kilka dekad.
Vintage Character (VC)
Wina zbliżone do LBV, ale nie produkowane z jednego rocznika. Powstają z win mniej więcej czteroletnich.
Late-bottled vintage (LBV)
Oznacza Porto z jednego rocznika, ale starzone dłużej niż vintage. Butelkuje się je między czwartym a szóstym rokiem po winobraniu. Na rynku funkcjonują dwa rodzaje LBV, jedno jest filtrowane, na ogół nie wymagające dekantacji i tzw. traditional widniejące na etykiecie (ale nie zawsze) - niefiltrowane. LBV charakteryzuje się pięknym, ciemnym kolorem. Aby uchronić ten piękny kolor, z winem tym trzeba obchodzić się niezwykle starannie, chroniąc je przed natlenieniem.
Polecamy: Co obniża wartość wina
Crusted Port ( Porto okruchowe )
Wstęp do porto rocznikowego określanego czasem jako porto biedaków. Podobnie jak vintage dojrzewa w butelce. Nazwa wywodzi się od osadów i skorupy pojawiającej się w butelce. Z racji atrakcyjnej ceny może być dobrym zastępstwem dla Porto Vintage.
Colheita
Colheita to po portugalsku zbiór, a szerzej rocznik wina. Pomimo tego iż jest Porto rocznikowym to w smaku zbliża się bardziej do rocznikowych Tawny niż do Vintage. Można o nich powiedzieć, że są to wina Tawny, ale pochodzące z konkretnego rocznika ( niemieszane ). Colheita powinna mieć podaną informację o roku zabutelkowania. Należy pamiętać, że ten typ Porto nie zyskuje już na jakości podczas pobytu w butelce.
Porto zwykle podajemy w temperaturze 16-18 stopni. Najlepiej sprawdza się pite z serami, orzechami, suszonymi owocami, czekoladą. Jest również doskonałe do skropienia dojrzałego melona.
Czytaj także: Właściwa temperatura napojów