Ciasto wielkanocne
Kulicz - rosyjskie ciasto paschalne, jest przygotowywany zawsze na kilka dni przed Wielkanocą. Cała tajemnica wyglądu i smaku ciasta tkwi w procedurze jego przygotowania, która jest dość długa i skomplikowana, a przypomina przygotowywanie ciasta na chleb. Najczęstszymi dodatkami do kulicza są kandyzowane owoce, migdały i różne orzechy. Niekiedy do ciasta dodawany jest także rum. Kulicz pieczony jest w specjalnych formach o niewielkiej średnicy, za to bardzo wysokich, co nadaje rosyjskiej babie wielkanocnej specyficzny wygląd.
Ciekawostką i pięknym rytuałem jest to, że Rosjanie na wierzchu ciasta układają z owoców lub orzechów litery „XB” co w cyrylicy oznacza pierwsze litery od słów „Christos Woskries” czyli „Chrystus Zmartwychwstał”.
Kulicz tradycyjnie serwowany jest wraz z paschą z sera białego.
Polecamy przepisy: Pascha wielkanocna
Przepis na tradycyjny kulicz
Składniki do ciasta:
- 500 ml mleka
- 11 g suchych drożdży
- 1-1,3 kg mąki
- 6 jajek
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na glazurę:
- 2 białka
- 100 g cukru
Przygotowanie:
- Mleko odrobinę podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
- Dodać 500 g mąki i wymieszać.
- Postawić w ciepłe miejsce.
- Nalać w miskę ciepła wodę i do niej wstawić miskę z ciastem.
- Przykryć ścierką.
- Odstawić na 30 min., aż ciasto urośnie.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Białka ubić na sztywną piane z szczyptą soli.
- Dodać żółtka z cukrem i wymieszać.
- Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
- Połączyć dwie masy i ciasto ugnieść rękami tak aby miało odpowiednią konsystencję i nie przylepiało się do rąk.
- Odstawić ciasto aby dobrze urosło na 50 – 60 minut w ciepłym miejscu.
- Namoczyć rodzynki, odsączyć a następnie dodać do ciasta.
- Jeszcze raz poczekać aż podrośnie.
- Posmarować formę masłem i włożyć do 1/3 wysokości ciasto.
- Przykryć ścierką i poczekać aż ciasto urośnie już w formie.
- Wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika piec 10 min., następnie podnieść temperaturę i wypiekać jeszcze 25 min.
- Aby sprawdzić czy kulicz jest już gotowy należy nakłuć go widelcem i sprawdzić czy jest już suchy.
- Aby przygotować glazurę ubijamy 2 białka na pianę.
- Dodajemy cukier.
Upieczony kulicz smarujemy grubą warstwą glazury i posypujemy słodką posypką.
Zobacz także: Baby wielkanocne