Kulicz - rosyjska baba paschalna

Tradycja w wielu krajach mówi, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej baby, która jest symbolem umiejętności i doskonałości, a także dostatku. Nasi sąsiedzi zza wschodniej granicy bardzo dużo uwagi poświęcają temu świątecznemu ciastu. W Rosji z przygotowaniem takiej baby wiąże się cały rytuał, a ta specjalna paschalna baba ma również swoja odświętną nazwę, stosowaną tylko w okresie Wielkanocy. Nazywana jest przez Rosjan kulicz.
/ 30.03.2010 14:48

Ciasto wielkanocne

Kulicz - rosyjskie ciasto paschalne, jest przygotowywany zawsze na kilka dni przed Wielkanocą. Cała tajemnica wyglądu i smaku ciasta tkwi w procedurze jego przygotowania, która jest dość długa i skomplikowana, a przypomina przygotowywanie ciasta na chleb. Najczęstszymi dodatkami do kulicza są kandyzowane owoce, migdały i różne orzechy. Niekiedy do ciasta dodawany jest także rum. Kulicz pieczony jest w specjalnych formach o niewielkiej średnicy, za to bardzo wysokich, co nadaje rosyjskiej babie wielkanocnej specyficzny wygląd.

Ciekawostką i pięknym rytuałem jest to, że Rosjanie na wierzchu ciasta układają z owoców lub orzechów litery „XB” co w cyrylicy oznacza pierwsze litery od słów „Christos Woskries” czyli „Chrystus Zmartwychwstał”.

Kulicz tradycyjnie serwowany jest wraz z paschą z sera białego.

Polecamy przepisy: Pascha wielkanocna

Przepis na tradycyjny kulicz

Składniki do ciasta:

  • 500 ml mleka
  • 11 g suchych drożdży
  • 1-1,3 kg mąki
  • 6 jajek
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na glazurę:

  • 2 białka
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

  1. Mleko odrobinę podgrzać, rozpuścić w nim drożdże.
  2. Dodać 500 g mąki i wymieszać.
  3. Postawić w ciepłe miejsce.
  4. Nalać w miskę ciepła wodę i do niej wstawić miskę z ciastem.
  5. Przykryć ścierką.
  6. Odstawić na 30 min., aż ciasto urośnie.
  7. Oddzielić białka od żółtek.
  8. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  9. Białka ubić na sztywną piane z szczyptą soli.
  10. Dodać żółtka z cukrem i wymieszać.
  11. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  12. Dodać pozostałą mąkę i wymieszać.
  13. Połączyć dwie masy i ciasto ugnieść rękami tak aby miało odpowiednią konsystencję i nie przylepiało się do rąk.
  14. Odstawić ciasto aby dobrze urosło na 50 – 60 minut w ciepłym miejscu.
  15. Namoczyć rodzynki, odsączyć a następnie dodać do ciasta.
  16. Jeszcze raz poczekać aż podrośnie.
  17. Posmarować formę masłem i włożyć do 1/3 wysokości ciasto.
  18. Przykryć ścierką i poczekać aż ciasto urośnie już w formie.
  19. Wstawić do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika piec 10 min., następnie podnieść temperaturę i wypiekać jeszcze 25 min.
  20. Aby sprawdzić czy kulicz jest już gotowy należy nakłuć go widelcem i sprawdzić czy jest już suchy.
  21. Aby przygotować glazurę ubijamy 2 białka na pianę.
  22. Dodajemy cukier.

Upieczony kulicz smarujemy grubą warstwą glazury i posypujemy słodką posypką.

Zobacz także: Baby wielkanocne

Redakcja poleca

REKLAMA