POLECAMY

Uwaga! Oto 10 produktów zakazanych w ciąży!

Lista najbardziej niebezpiecznych produktów jest krótka. Sprawdź, czego w ciąży nie wolno ci jeść!
Uwaga! Oto 10 produktów zakazanych w ciąży! fot. Fotolia

Zastanawiasz się, czego nie wolno jeść w ciąży? Oto lista wszystkich produktów, które powinnaś wyłączyć ze swojego menu na 9 miesięcy!

Czego nie wolno jeść w ciąży? Podpowiadamy!

Wypowiedź lekarza: czego nie wolno jeść w ciąży?

 

1. Sól

Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować nieprzyjemne obrzęki nóg, rąk i twarzy. Jeśli nie ustępują one po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a ze swej diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy.

2. Surowe jajka

Dokładnie myj skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu.

3. Sery pleśniowe i brie

Do tej listy dodaj też: ser feta, camembert i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki. W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u maleństwa.

4. Kolorowe napoje gazowane

Te napoje są teraz niewskazane dla ciebie z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają zdecydowanie za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.

5. Alkohol

Niektórzy uważają, że mała ilość piwa lub wina nie zaszkodzi maleństwu. Owszem, jeśli w pierwszych tygodniach ciąży nieświadomie sięgnęłaś po alkohol, nie powinien on poważnie zaszkodzić, ponieważ natura "zabezpiecza" płód właśnie przed takimi zdarzeniami. Jednak w kolejnych tygodniach zachowaj absolutną abstynencję, bo możesz zaburzyć rozwój dziecka.

6. Befsztyk i tatar

Unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki... oraz dziecka. Mogą się w nich znajdować także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Wędliny jedz najwyżej 2 razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze azotany i mają dużo soli.

7. Orzeszki ziemne

Kobiety, które mają astmę, katar sienny, wypryski lub uczulenie na orzechy (albo ktoś inny w rodzinie), nie powinny jeść arachidów ani innych produktów, które je zawierają (niektóre oleje, masła). Dzięki temu zmniejszy się ryzyko powstania alergii u dziecka. Być może właśnie tu należy szukać przyczyny tego, że liczba dzieci uczulonych na orzeszki w ostatnim dziesięcioleciu wzrosła aż trzykrotnie!


8. Mocna kawa

Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także powoduje skoki ciśnienia. Zwłaszcza mocne espresso. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mleczkiem. Pamiętaj jednak, że twoja poranna ospałość jest w dużej mierze spowodowana działaniem hormonów (głównie na początku ciąży), a nie zapotrzebowaniem akurat na kofeinę.


9. Kolorowe ciastka z cukierni

Jeśli w diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli ciastek, lodów, słodkich rogalików, pozbawisz swój organizm ważnych mikroelementów, a poza tym przytyjesz zbyt wiele. Słodkości to także przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy, zatrucia żołądkowe. Zrezygnuj z tortów i tiramisu, bo są w nich surowe jajka.

10. Nieznane zioła

Niektóre zioła działają silniej niż leki! Unikaj mieszanek i herbatek. Szczególnie niebezpieczny dla ciebie jest teraz żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, ponieważ szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i soku z aloesu, bo mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.

By być zdrową w czasie ciąży powinnaś wykluczyć z diety wyżej wymienione produkty. Aby dowiedzieć się jeszcze więcej prawd i mitów o diecie w ciąży, odwiedź sekcję Ciąża w dziale Rodzina serwisu Polki.pl!

Zobacz też:

artykuł napisany na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie Mamo to ja
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (48)
/2 miesiące temu
Wszędzie przyda się dobry rozsądek. Warto mieć dobrego lekarza. Ja mam bardzo fajnego panią Beatę Chołys Duszyńską i uważam, ze ona bardzo dobrze prowadzi ciążę. Pracuje dodatkowo w szpitalu więc ma doświadczenie.
/2 miesiące temu
też uważam że to troche przesada.. ale takie "dmuchanie" na zimne też dobrze nie działa.. trzeba zachować zdrowy rozsądek..mi każdy gada gazowanej juz nie możesz..a ja lubię wodę gazowaną i zawsze piłam taką lub lekko gazowaną a teraz pije lekko gazowaną..generalnie jemu dla dwojga a nie za dwoje...a jak raz na ileś zjemy coś mniej zdrowego też będzie dobrze..
/3 miesiące temu
I właśnie dla swojego spokoju ducha trza omijać tego typu artykuły szerokim łukiem. Po co dodatkowo się denerwować, skoro sama ciąża i tak jest dla wielu mam wystarczającym stresem. W ciąży jem dokładnie tak samo, jak przed i takie same ilości. I nieraz też usłyszałam w pracy "ej, to ty możesz pić kawę? a możesz smażone? a nie powinnaś gazowanego chyba, ani ostrego jeść". No nic tylko położyć się i umrzeć. Wszystko jest dla ludzi w rozsądnych ilościach. Nie pieśćmy się tak ze sobą, jeśli ciąża nie jest zagrożona, a przed nią waga była w normie. To nie choroba, tylko naturalny stan! Zdrowia życzę wszystkim mamom i ich maluszkom :)
POKAŻ KOMENTARZE (45)