kobieta w ciąży fot. Fotolia

10 produktów zakazanych w ciąży

Lista najbardziej niebezpiecznych produktów jest krótka. Sprawdź, czego w ciąży nie wolno ci jeść!
Agata Bernaciak / 24.04.2015 07:24 / aktualizacja: 28.02.2019 15:26
kobieta w ciąży fot. Fotolia

Czego nie wolno jeść w ciąży? Podpowiadamy!

Wypowiedź lekarza: czego nie wolno jeść w ciąży?

 

1. Sól

Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować nieprzyjemne obrzęki nóg, rąk i twarzy. Jeśli nie ustępują one po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a ze swej diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy.

2. Surowe jajka

Dokładnie myj skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu.

3. Sery pleśniowe i brie

Do tej listy dodaj też: ser feta, camembert i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki. W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u maleństwa.

4. Kolorowe napoje gazowane

Te napoje są teraz niewskazane dla ciebie z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają zdecydowanie za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.

5. Alkohol

Niektórzy uważają, że mała ilość piwa lub wina nie zaszkodzi maleństwu. Owszem, jeśli w pierwszych tygodniach ciąży nieświadomie sięgnęłaś po alkohol, nie powinien on poważnie zaszkodzić, ponieważ natura "zabezpiecza" płód właśnie przed takimi zdarzeniami. Jednak w kolejnych tygodniach zachowaj absolutną abstynencję, bo możesz zaburzyć rozwój dziecka.

6. Befsztyk i tatar

Unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki... oraz dziecka. Mogą się w nich znajdować także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Wędliny jedz najwyżej 2 razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze azotany i mają dużo soli.

7. Orzeszki ziemne

Kobiety, które mają astmę, katar sienny, wypryski lub uczulenie na orzechy (albo ktoś inny w rodzinie), nie powinny jeść arachidów ani innych produktów, które je zawierają (niektóre oleje, masła). Dzięki temu zmniejszy się ryzyko powstania alergii u dziecka. Być może właśnie tu należy szukać przyczyny tego, że liczba dzieci uczulonych na orzeszki w ostatnim dziesięcioleciu wzrosła aż trzykrotnie!

8. Mocna kawa

Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także powoduje skoki ciśnienia. Zwłaszcza mocne espresso. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mlekiem. Pamiętaj jednak, że twoja poranna ospałość jest w dużej mierze spowodowana działaniem hormonów (głównie na początku ciąży), a nie zapotrzebowaniem akurat na kofeinę.

9. Ciastka z cukierni

Jeśli w diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli ciastek, lodów, słodkich rogalików, pozbawisz swój organizm ważnych mikroelementów, a poza tym przytyjesz zbyt wiele. Słodkości to także przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy, zatrucia żołądkowe. Zrezygnuj z tortów i tiramisu, bo są w nich surowe jajka.

10. Nieznane zioła

Niektóre zioła działają silniej niż leki! Unikaj mieszanek i herbat. Szczególnie niebezpieczny dla ciebie jest teraz żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, ponieważ szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i soku z aloesu, bo mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.

Tysiące produktów najwyższej jakości w niskich cenach. Wejdź na AliExpress kupony rabatowe

Zobacz też:7 jadłospisów dla ciężarnej
Witaminy niezbędne w ciąży

Źródło: na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie Mamo to ja.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (46)
/13.03.2018 09:30
Wszędzie przyda się dobry rozsądek. Warto mieć dobrego lekarza. Ja mam bardzo fajnego panią Beatę Chołys Duszyńską i uważam, ze ona bardzo dobrze prowadzi ciążę. Pracuje dodatkowo w szpitalu więc ma doświadczenie.
/03.03.2018 18:49
też uważam że to troche przesada.. ale takie "dmuchanie" na zimne też dobrze nie działa.. trzeba zachować zdrowy rozsądek..mi każdy gada gazowanej juz nie możesz..a ja lubię wodę gazowaną i zawsze piłam taką lub lekko gazowaną a teraz pije lekko gazowaną..generalnie jemu dla dwojga a nie za dwoje...a jak raz na ileś zjemy coś mniej zdrowego też będzie dobrze..
/22.02.2018 13:56
I właśnie dla swojego spokoju ducha trza omijać tego typu artykuły szerokim łukiem. Po co dodatkowo się denerwować, skoro sama ciąża i tak jest dla wielu mam wystarczającym stresem. W ciąży jem dokładnie tak samo, jak przed i takie same ilości. I nieraz też usłyszałam w pracy "ej, to ty możesz pić kawę? a możesz smażone? a nie powinnaś gazowanego chyba, ani ostrego jeść". No nic tylko położyć się i umrzeć. Wszystko jest dla ludzi w rozsądnych ilościach. Nie pieśćmy się tak ze sobą, jeśli ciąża nie jest zagrożona, a przed nią waga była w normie. To nie choroba, tylko naturalny stan! Zdrowia życzę wszystkim mamom i ich maluszkom :)
POKAŻ KOMENTARZE (43)