Zupa ogórkowa z ziemniakami

- Irena Piotrak
Opublikowano: 01.03.2011, 09:48
Reklama
Składniki:
- ok. 25 dag wieprzowiny (np. żeberek, karkówki)
- 1 listek laurowy
- 2–3 ziarna ziela angielskiego
- 1 pokrojona marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj ok. 15 min.
2. Dorzuć seler, cebulę, marchew i ziemniaki, niech się gotują 20 min.
Reklama
3. Ogórki zetrzyj, przesmaż na maśle. Dodaj do zupy z czosnkiem, gotuj ok. 15 min. Dopraw, posyp koperkiem.
Reklama
Reklama
Reklama